elektrische inzamelwagen pakt twee bakken vast om te gaan legen in de wagen. De bakken staan in de schijnwerpers.

Primeur voor HVC: elektrische zijlader

HVC is sinds kort in het trotse bezit van een elektrische zijlader. Dit is minder belastend voor het milieu en het is een stille manier van inzamelen. De wagen gaat rijden in gemeente Velsen.

Dinsdag 29 oktober 2019

Stil en geen uitstoot

HVC wil de afvalinzameling zo duurzaam mogelijk organiseren. Afval elektrisch inzamelen maakt hier deel van uit. Elektrisch vervoer is minder belastend voor het milieu en het is een stillere manier van inzamelen. VDL Translift in Dronten presenteerde begin oktober de eerste twee elektrische zijladers in Nederland. HVC neemt er één in gebruik en het tweede voertuig gaat rijden bij collega-inzamelaar Rova. De komende weken leiden we onze chauffeurs op. Vanaf begin 2020 zamelt HVC het afval van een deel van de inwoners van gemeente Velsen elektrisch in.

Geen schadelijke stoffen

De elektrische zijladers kunnen een afstand van ongeveer 100 kilometer afleggen. Het grote voordeel van een elektrische inzamelwagen is dat het geen schadelijke stoffen uitstoot en er is geen geluidsoverlast. Dit is grote winst. De wagen rijdt vrij korte afstanden, in combinatie met veel momenten waarop het voertuig stil staat en vervolgens weer in beweging komt.

Snellaadstation

Op de locatie in Velsen neemt HVC een snellaadstation in bedrijf. Om inzamelroutes optimaal te rijden, zijn de elektrische inzamelvoertuigen straks binnen een half uur bijgeladen.Directeur Inzameling Gertjan de Waard van HVC: “Inwoners verwachten van ons dat wij hun afval zo duurzaam mogelijk inzamelen. Zelf vinden we het ook belangrijk om het hele proces van afval scheiden zo duurzaam mogelijk te maken. HVC maakt dan ook bewuste keuzes; we kiezen voor schoon en zuinig vervoer. De keuze voor de elektrische zijlader sluit daar goed op aan. Ik ben trots dat het nu zo ver is; als grootste publieke inzamelaar van Nederland willen we voorop lopen in duurzame ontwikkelingen. Elektrisch vervoer is voor HVC een logische stap. Ik kijk uit naar de komende periode waarin we onze eerste ervaringen opdoen met het nieuwe voertuig.”

Project

De voertuigen zijn onderdeel van een project. Dit is ontwikkeld  door VDL, samen met HVC, ROVA, gemeente Rotterdam en Cure. Ook onderzoeksbureau TNO is betrokken, om de ervaringen van de koplopers te meten. Als het project succesvol is, ontwikkelt TNO een plan om meer partijen over te laten stappen op het elektrisch inzamelen van afval.

Gerelateerd nieuws