bak met snoeiafval

Snoeiafval, puin en grond ook op zondag in te leveren in Hoorn

Afvalbrengstation Hoorn is sinds een aantal maanden van maandag t/m vrijdag tussen 17.00 en 21.00 uur geopend. Vanaf 15 november zijn we ook op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur open. Er is tijdens de avonduren en op zondag geen personeel van HVC aanwezig. Tijdens deze ‘onbemande’ openingsuren kan je snoeiafval, puin en grond inleveren.

Woensdag 11 november 2020

Drukte op het afvalbrengstation

Al jaren nemen de bezoekersaantallen op onze afvalbrengstations toe. Hier zijn we blij mee, want het inleveren van grof afval op het afvalbrengstation draagt bij aan een beter milieu. Door grof afval in te leveren bij het afvalbrengstation kan het hergebruikt worden en voorkomen we dat kostbare grondstoffen verloren gaan. Jouw oude spullen krijgen een tweede leven. Zo worden er van die kapotte tuinstoel of lekke emmer weer zeepflacons, bierkratten en bermpaaltjes gemaakt.

Nog makkelijker voor inwoners

Keerzijde van deze drukte is dat de wachtrijen langer worden. Het afstand moeten houden vanwege het coronavirus heeft dit versterkt. HVC wil het zo makkelijk mogelijk maken om afval te blijven scheiden. Gertjan de Waard, directeur inzameling HVC: ‘Nu we weten dat we voorlopig minimaal 1,5 meter afstand moeten houden van elkaar, zijn we op zoek gegaan naar lange termijn oplossingen voor drukte op het afvalbrengstation. Het onbemande afvalbrengstation is hier een voorbeeld van.’
 

Trage stromen

Op het afvalbrengstation in Hoorn kunnen inwoners uit de gemeenten Hoorn, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Opmeer en Koggenland hun snoeiafval, puin of grond kwijt. Tijdens de onbemande uren kunnen deze drie zogenaamde ‘trage’ afvalstromen gebracht worden. Het kost namelijk vaak veel tijd om deze stromen uit een auto of aanhangwagen te scheppen. We hebben er daarom voor gekozen om het inleveren deze 3 stromen ook tijdens de onbemande uren mogelijk te maken.

Veilig

Om alles zo veilig mogelijk te maken is van maandag t/m vrijdag tussen 17.00-21.00 uur en op zondag tussen 12.00-17.00 uur alleen de zogenaamde buitenring van het ABS open. Voor de stromen snoeiafval (planten/bomen en struiken), puin (geen gips) en grond zijn een stortbak en twee containers in de buitenring geplaatst waar je zelf het afval in kan gooien. In de avonduren en op zondag is er camerabewaking en kentekenregistratie. Dit voor de veiligheid van bezoekers, en om in geval van misbruik, bijvoorbeeld bij storten van bedrijfsafval, daders op te kunnen sporen en aan te kunnen geven.

Positieve reacties

De avondopenstelling startte al op maandag 8 juni. Gertjan de Waard: ‘De afgelopen maanden ging heel goed, mensen gooiden hun afval keurig in de juiste bak. Er is gelukkig weinig afval weggegooid wat niet in een van de drie bakken thuishoort. Zo kunnen we deze stromen goed recyclen. Ook hielden bezoekers genoeg afstand tot elkaar. De reacties van inwoners zijn ook positief en de wachtrijen zijn verminderd. Daarom hebben we besloten het onbemande afvalbrengstation ook op zondag te openen.’

 

Gerelateerd nieuws

Waar hoort nou die chipskoker

Lekker ploffend op de bank even scrollen door je telefoon. Je hebt een beetje trek. Wordt het chips of een appel?

10 sep
Vrouw staat in de badkamer en houdt in linkerhand een lege tandpastatube vast en in rechterhand haar telefoon. Op scherm van telefoon zie je de barcode scannen-functie geopend van de afvalwijzer uit de HVC afval-app.