Verschillende drinkpakken van verschillende merken bij elkaar getoond

Subsidie voor Pulpcycle

HVC wil samen met de bedrijven Smurfit Kappa en Bluemats Technology een installatie bouwen waarmee drinkpakken in Nederland gerecycled kunnen worden; Pulpcycle. Het moet de 1e installatie voor drinkpakken in Nederland worden.

Donderdag 12 september 2019

Subsidie

De 3 samenwerkende partijen hebben hier de Europese LIFE-subsidie voor toegekend gekregen. Pulpcycle kan jaarlijks 25.000 ton drinkpakken en gelamineerd papier verwerken. De installatie splitst de drinkpakken naar drie stromen: papiervezels, kunststof en aluminium. Deze grondstoffen worden gebruikt als basis voor nieuwe producten.

Onderzoek naar ontwerp, kosten en samenwerking

De komende 6 maanden staan in het teken van onderzoek. De belangrijkste elementen die onderzocht worden zijn het ontwerp; er wordt uitgedacht hoe de fabriek eruit zou moeten komen te zien. Ook worden de kosten voor de ontwikkeling en de bouw verder in beeld gebracht en wordt de samenwerking verder vorm gegeven. Op basis van dit onderzoek wordt over een half jaar besloten of de installatie er definitief komt. 

Drinkpakken in Nederland verwerken

HVC Business ontwikkelaar Dennis Froeling: “Op dit moment worden drinkpakken elders in Europa, met name in Duitsland, gerecycled. We willen ervoor zorgen dat de drinkpakken uit onze kunststofsorteerinstallatie in Heerenveen en vanuit SUEZ Rotterdam in Nederland verwerkt kunnen worden. Zo maken we de keten weer completer; van inzameling, overslag, sortering en opwerking van grondstoffen.”

Ruimte voor nieuwe samenwerkingen

De komende maanden staan in het teken van onderzoek en het uitbouwen van samenwerkingen. HVC, Smurfit Kappa en Bluemats Technology willen in dit project graag de complete keten met elkaar verbinden. Dus van producent, naar recycler tot aan nieuwe producten gemaakt vanuit drinkpakken.

Gerelateerd nieuws