Dubbel verpakte zakken van stevig materiaal op een aanhanger achter een wit bestelbusje

Test verwerking eikenprocessierups geslaagd

HVC kan op een veilige en verantwoorde manier dode eikenprocessierupsen verwerken.

Vrijdag 19 juli 2019

Getest

Vandaag heeft HVC een succesvolle test uitgevoerd met het verwerken van de eikenprocessierups. De dode rupsen worden in zogenaamde dubbel verpakte ‘big bags’ aangeleverd. Dat zijn zakken van een zeer stevig materiaal waardoor ze niet kunnen scheuren. De brandharen van de rupsen die gezondheidsklachten geven, kunnen daardoor niet vrijkomen. Zo levert het verwerken van de eikenprocessierups geen gevaar op voor de omgeving en medewerkers van HVC. 

Vraag om verwerking

HVC heeft onderzocht hoe het aan de maatschappelijke vraag kon voldoen om de eikenprocessierups op een verantwoorde manier te verwerken. Beleidsadviseur Adriaan Lefeber: “Wij zijn ervan overtuigd dat met we strenge acceptatievoorwaarden en een duidelijke werkinstructie de rupsen op een veilige manier kunnen verwerken. De test van vandaag heeft dat ook uitgewezen”. 

Veiligheidsmaatregelen en werkproces

De nesten van eikenprocessierupsen zijn door speciale ongediertebestrijders weggehaald. De dode rupsen worden aangeleverd in dubbele afgesloten verpakkingen die weer in een gesloten big bag gaan, vergelijkbaar met grote stevige kunststof zakken die afgesloten kunnen worden. De chauffeur lost de big bags in het stortgat. Vervolgens bedient een kraandrijver, vanachter glas, een grijper waarmee de big bag wordt getild en intact de oven wordt in geduwd. De zak wordt afgedekt met ander afval. De temperatuur van de oven is minimaal 850 graden. Binnen een uur zijn de eikenprocessierupsen verbrand en blijft er niets meer dan as van over, net zoals bij restafval het geval is. En als medewerkers in de afvalbunker moeten werken dan dragen zij extra beschermende kleding, waaronder een wegwerpoveral, veiligheidshandschoenen en speciale adem- en gezichtsbescherming.

Meer rupsen verwerken

Vandaag zijn 2700 nesten rupsen uit Amstelveen verwerkt. HVC is er klaar voor om nog meer rupsen te verwerken. De schatting is dat er dit jaar nog zo’n 50 ton rupsen verwerkt kunnen worden in Alkmaar, afhankelijk van het aanbod uit de markt.

Gerelateerd nieuws