Rondleider wijst iets aan en bezoekers staan dicht op de rondleider om het goed te zien

Van appelschil naar groen gas en compost

Op 7 september 2019 organiseerden we op onze vestiging in Middenmeer een kijkdag. Bijna 75 mensen bekeken met eigen ogen hoe we van gft en etensresten groen gas en compost maken. Bij de vergistings- en composteerinstallatie in Middenmeer wordt gft en etensresten omgezet naar groen gas en compost. Omwonenden en andere belangstellenden konden zich inschrijven voor één van de 3 rondleidingen over het terrein. Zij zagen wat er gebeurt als je etensresten, schillen, tuinafval, maar ook bijvoorbeeld klokhuizen, visgraten of oud brood bij elkaar doet.

Van wie is deze regenlaars?

Bij het zien van een lepel en een vork tussen de berg gft & etensresten vertelde één van de bezoekers dat ze ooit haar container helemaal leeg had gehaald omdat ze per ongeluk haar (best wel dure) aardappelschilmesje in de afvalbak had gegooid. Dat niet iedereen zo zuinig is op zijn bestek verraste de bezoekers daarom ook. Van regenlaarzen en bestek tot plastic koffiecups en plantenpotjes, met verbazing bekeken ze de berg met ‘overig’ afval wat uit de ‘groene’ containers komt. Bijzonder om te zien welke inspanning nodig is om deze vervuiling er uit te halen zodat wij er kwalitatief hoogwaardig compost van kunnen maken. Ook konden bezoekers het nieuwe biofilter zien dat gebouwd is om de geuroverlast tegen te gaan.

11.000 zonnepanelen op een berg vuilnis

Tijdens de rondleiding werd er ook een bezoek gebracht aan Zonnepark Wieringermeer. Op de voormalige stortplaats liggen nu 11.000 zonnepanelen die voldoende groene stroom opwekken voor het jaarlijks verbruik van zo’n 1.000 huishoudens. Na een flinke klim omhoog was de verrassing groot bij het zien van dit futuristische landschap.

Nieuwsgierig

Wil je ook eens komen kijken bij de vergistings- en composteerinstallatie in Middenmeer? Volgend jaar worden er weer kijkdagen georganiseerd. Zodra data bekend zijn communiceren we dit via onze nieuwsbrief

Gerelateerd nieuws

overzichtsfoto van de afvalenergiecentrale in Dordrecht
20 sep

Aandeelhouders bijgepraat over gang van zaken rondom AEB

Op 20 september 2019 heeft de directie van HVC de aanwezige aandeelhoudende gemeenten en waterschappen bijgepraat over het proces inzake AEB.

Link
voorpagina van educatieboek de groene bende met daarop een aantal getekende personen in groen shirt of broek, bijvoorbeeld een mevrouw op de fiets met de zon in haar hand en een mevrouw met een extreem grote fles schoonmaakmiddel. In het midden staat een grote rode stip met de titel van het boekje.
19 jun

Educatie HVC: Watt'n Zooi is de Groene Bende

Het educatieprogramma voor basisscholen van HVC (Watt'n zooi)  is vernieuwd en heet nu de groene bende.

Link
Overzichtsfoto van de bodemaswasinstallatie met op de achtergrond windmolens
03 okt

In 2018 grote stappen in verduurzaming van gemeenten en waterschappen

Energie en hergebruik: 11% meer warmteafnemers en tientallen kilo’s per inwoner meer hergebruik door wassen van bodemassen. 2018 was voor ons een j

Link