overzichtsfoto van rioolwaterzuivering met op de achtergrond de slibverbrandingsinstallatie

Verborgen schatten in het riool

Van rioolslib maken wij bioplastics! Dagelijks gaan we naar de wc, spoelen we borden of pannen schoon en douchen we. Al dat water komt via het riool terecht bij de waterzuivering. Daar vindt iets bijzonders plaats. Miljoenen bacteriën maken dit water schoon waarbij rioolwaterslib ontstaat.
 

Vrijdag 19 april 2019

Subsidie

Met de hulp van wat biotechnologie kunnen we van rioolwaterslib van afvalwater volledig afbreekbare bioplastics maken. Deze werkelijkheid komt steeds dichterbij dankzij een unieke samenwerking tussen vijf waterschappen, het bedrijf Paques, TU Delft en HVC. Business ontwikkelaar Dennis Froeling legt uit wat dit project inhoudt. Op het moment van het interview is de aanvraag voor Europese subsidie net de deur uit. Dennis vertelt dat dit een hele klus was. “We hebben een subsidie aangevraagd voor de bouw van een installatie die de bioplastics uit het rioolwaterslib en afvalwater moet gaan produceren.” Bij toekenning van de subsidie, komt de nieuwe installatie achter onze slibverbrandingsinstallatie en naast de rioolwaterzuivering van Waterschap Hollandse Delta in Dordrecht. Dit wordt een soort waterzuivering voor het afvalwater dat ontstaat na het verbranden van rioolslib.

Hoe maak je bioplastics?

Dennis: “Dit afvalwater bevat veel vetzuren, in het slib zitten bacteriën die zich vol vreten met die vetzuren. Zoals wij vet in ons lichaam opslaan, slaan deze bacteriën PHA op voor slechtere tijden. PHA is de bioplastic waar het ons om gaat. We hoeven dit er dus “alleen nog maar” uit te halen. Uiteindelijk hou je een poeder over die je verwarmt en omsmelt tot granulaatkorrels of mengt met andere grondstoffen voor de kunststofindustrie.”

Wat doe je met bioplastics?

Er is veel vraag naar dit product. Het is de bedoeling om de bioplastics te gebruiken in de land- en tuinbouw. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan kunstmest. Dit moet langzaam vrijkomen, anders werkt het niet goed. Door er een dun laagje bioplastics omheen te doen, komen de meststoffen geleidelijk vrij. En omdat het volledig afbreekbaar is, komt er geen plastic meer in de grond. Een andere zinvolle toepassing zijn bijvoorbeeld specifieke landbouwfolies, mulch folies genaamd. Dit zijn langgerekte “folievelden” die je dikwijls ziet op de akkers. Deze folies hebben onder andere een groeibevorderende en onkruidwerende functie. Door ze afbreekbaar te maken hoeven ze niet te worden verwijderd en  kunnen ze worden ondergeploegd. Voor zover we weten, zijn wij de eerste in Europa die op deze schaal uit afval dit type bioplastics gaan maken.” In juni 2019 hoopt Dennis een toekenning van de subsidie te krijgen. “Tot die tijd zitten we niet stil. We zijn al gestart met een basisontwerp voor de installatie. Na toekenning van de subsidie zouden we in 2020 kunnen starten met de bouw.”

Gerelateerd nieuws

Corona en onze dienstverlening

Onze klantenservice is extra druk in verband met vragen over onze dienstverlening door het coronavirus. Al onze dienstverlening blijft doorgaan.

16 mrt
twee klantenservicemedewerkers in beeld die inwoners telefonisch te woord staan