Vrouw staat in de badkamer en houdt in linkerhand een lege tandpastatube vast en in rechterhand haar telefoon. Op scherm van telefoon zie je de barcode scannen-functie geopend van de afvalwijzer uit de HVC afval-app.

Waar hoort nou die chipskoker

Lekker ploffend op de bank even scrollen door je telefoon. Je hebt een beetje trek. Wordt het chips of een appel? Op die bank kun je niet blijven zitten, want zowel de appelschil als de lege chipskoker belanden in de afvalbak. Alleen in welke? Je opent de HVC afval-app, maakt een foto van het product en je hebt je antwoord.

Donderdag 10 september 2020

Barcode scannen of afval fotograferen

HVC wil afval scheiden steeds makkelijker maken. Samen met inwoners kunnen we ervoor zorgen dat het meeste afval hergebruikt wordt. Onze afvalwijzer is uitgebreid met twee nieuwe mogelijkheden. Vanaf nu kun je foto's maken van je afval of de barcode scannen. Hoe werkt het? Heel simpel. Maak een foto van een product of scan de barcode. Je krijgt daarna meteen advies in welke bak of container het hoort.

De app leert van de gebruikers

De nieuwe functionaliteiten van de afvalwijzer zijn sinds juni online. In de database zitten nu 1,5 miljoen barcodes op basis van input van huidige gebruikers die de app hebben getest. Tien procent van de barcodes zijn inmiddels gevalideerd. Dat betekent dat ze gekoppeld worden aan een bestaand product. Ook het herkennen van foto's gaat goed. Zo'n 75 procent van alle gefotografeerde producten wordt op de juiste manier herkend. De barcodescanner en fotografeer mogelijkheid zijn vooral geschikt voor de dagelijkse boodschappen. Uiteraard kan je ook nog gewoon het invulveld blijven gebruiken om een product te zoeken. 

En de chipskoker? Die hoort in de restafvalbak.

Gerelateerd nieuws