meisje en jongen staan bij een grote composthoop en scheppen compost in doorzichtige zak

Zakken vullen op HVC compostdag

De mouwen opgestroopt, een stralende zon, en het geluid van scheppen die over de grond schrapen. Het is hard werken om de auto vol met compost te krijgen. De bezoekers van compostdag in Purmerend en Middenmeer hadden het er op zaterdag 30 maart 2019 graag voor over.

Gratis scheppen

Zowel in Purmerend als Middenmeer kwamen zo’n 500 bezoekers compost halen. In Purmerend werd er 2000 ton compost meegenomen en in Middenmeer 400 ton compost. De automobilisten mochten zelf scheppen en voor de grote voertuigen stond in Purmerend een shovel klaar. Frans Hendriks van HVC ontving de bezoekers in Purmerend: “Het is een zalige dag om te werken en het enthousiasme onder bezoekers is heel groot. Je ziet iedereen voorbij komen met trekkers, karretjes en zelf scheppers”.

Kringloop

De supergrondstof compost maken wij van ingeleverde gft & etensresten. “Ik ben hier super blij mee, want het is gewoon hartstikke goed spul voor mijn tuin. En zo is de cirkel toch weer rond hè”, merkt bezoeker Jur enthousiast op. Zijn kinderen zijn op dat moment druk in de weer met eigen strandscheppen om een zak compost te vullen.

20 kilo compost uit een volle gft-bak

Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de grond regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Ook gaat compost bodemziekten tegen.

Gerelateerd nieuws

Verzameling van diverse lege drinkpakken, blikken, plastic flessen van diverse merken
12 sep

Nieuw: speciale containers voor plastic voor hoogbouw in Dordrecht

Sinds deze zomer is het op een aantal plekken in Dordrecht weer wat makkelijker om plastic, blik en drinkpakken te scheiden als je in hoogbouw woon

Link
Hand met werkhandschoen grijpt touw tussen balen plastic
12 sep

Spectaculaire stijging inzameling plastic in Dordrecht

Veel bewoners van Oudelandshoek, Visserstuin en De Hoven hebben sinds eind 2018 een bak aan huis voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.

Link
wehouder Simonse levert spullen in bij recyclekraam
03 okt

Wethouder Anjo Simonse bezoekt de recyclekraam in Marknesse

Een kapotte lamp, lege batterijen, piepschuim en een oude pan… Wethouder Anjo Simonse leverde het donderdag 7 maart in bij de recyclekraam in Markn

Link