Drie mensen verrichten een symbolische openingshandeling op de achtergrond schijnen spots

Zonnepark Zuyderzon Almere officieel geopend

Het grootste zonnepark van Flevoland is begin oktober officieel geopend. Hiermee wordt gemeente Almere weer een stuk duurzamer. Het park heeft al groene stroom opgewekt voor het jaarverbruik van zo’n 3.000 huishoudens (ruim 9 miljoen kWh).

Vrijdag 4 oktober 2019

Opening

Wethouder duurzaamheid Jan Hoek van de gemeente Almere, gedeputeerde Jop Fackeldey van de provincie Flevoland en algemeen directeur HVC, Dion van Steensel, waren aanwezig bij de opening. Evenals een groepje inwoners uit Almere die via de lokale energiecoöperatie De Groene Reus hebben geïnvesteerd in het zonnepark. Een van hen – met 19 jaar een van de jongste investeerders - verrichtte samen met de gemeente en de provincie de symbolische openingshandeling. 

35 voetbalvelden met zonnepanelen

De aanleg van zonnepark Zuyderzon verliep vlot. Half maart ging de eerste paal de grond in en vier maanden later werd de eerste groene stroom geleverd. Het zonnepark, gelegen aan Caissonweg 2 in Almere, is 25 hectare groot. Dat is vergelijkbaar met 35 voetbalvelden. De 98.560 zonnepanelen die er liggen, produceren per jaar zo’n 30,5 miljoen kWh elektriciteit. Dit is goed voor het jaarlijkse stroomverbruik van 10.000 huishoudens. Naast het opwekken van duurzame energie zorgt zonnepark Zuyderzon ook voor een vermindering van CO2-uitstoot met circa 19.000 ton per jaar.

Inwoners Almere doen mee

Zonnepark Zuyderzon stond open voor financiële participatie. Inwoners van Flevoland konden al vanaf 50 euro investeren en zo meeprofiteren van de opbrengsten van het park. De inschrijving is inmiddels gestopt. In totaal is ruim 800.000 euro aan investeringen ontvangen.

Zuyderzon Almere is een samenwerkingsverband van HVC en Sunwatt. Energiecoöperatie De Groene Reus organiseerde namens Zuyderzon de financiële participatie.

Gerelateerd nieuws