2 mannen installeren zonnepanelen op een dak

3 tips waar je op moet letten als je zonnepanelen koopt

Als je zonnepanelen wilt kopen, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn veel installateurs, mogelijkheden en combinaties. Een compleet systeem bestaat uit een aantal zonnepanelen en een omvormer. Er zijn ook systemen die werken met een omvormer per zonnepaneel. De keuze is afhankelijk van de situatie. 

Woensdag 11 september 2019

Onze tips:

Tip 1: controleer je elektriciteitsverbruik op basis van je jaarnota’s 

Afhankelijk van je jaarnota’s bepaal je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Het loont niet om meer zonnepanelen te nemen, dan wat je aan elektriciteit verbruikt. Je krijgt minder vergoeding terug. 

Tip 2: vraag minimaal 3 offertes op 

Met 3 offertes kun je de aanbieders goed vergelijken op inhoud, expertise en prijs. Vraag naar voorbeeldprojecten. Wil je de prijs goed vergelijken? Bereken dan de prijs per Wattpiek (Wp). Dit doe je door het totaalbedrag te delen door het totale vermogen van de zonnepanelen.  

Bijvoorbeeld: 12 zonnepanelen van elk 290 Wp opbrengst, inclusief installatie, kost € 4.280. De totale opbrengst is 12*290 = 3480 Wp. De kosten deel je door de opbrengst (€ 4280/3480) en dan kom je uit op een bedrag van € 1,23 per Wp. 

Veel gemeenten of bedrijven hebben een collectieve inkoopactie. Raadpleeg hiervoor de website van je gemeente. 

Tip 3: vraag de BTW terug of laat dit doen 

Als consument kan je de BTW terugvragen via de Belastingdienst. De meeste installateurs kunnen dit voor je doen tegen een kleine vergoeding.  

Gerelateerde tips en weetjes

Alles over de warmte-unit

De warmte-unit regelt warme radiatoren en vloerverwarming en zorgt voor warm water uit de kraan.

30 mrt
beheerder van HVC bij warmte unit