Spelende kinderen in huis draaien aan de muur thermostaat. Vader kijkt vanuit de achtergrond toe.

7 tips om flink te besparen op je energierekening

Hoe kan je op je gasrekening besparen? Sommige tips liggen heel erg voor de hand, maar door er bewust bij na te denken kan je flink besparen op je gas- of warmterekening. Bekijk daarom de 7 tips.

Alle tips op een rij

Tip 1: verwarming standje lager

Zet je verwarming op 15 graden als je niet thuis bent, of koop een slimme thermostaat. Als je wel thuis bent, zet hem dan één graad lager dan je nu doet. Dat bespaart al zo’n 320 m3 gas. Dat is maar liefst 200 euro per jaar.
 

Tip 2: check je (slimme) meter

Heb je een (slimme) meter? Bekijk dan wekelijks wat je verbruik is en kijk of je hier nog wat op kunt besparen. Elke twee maanden krijg je van ons een mail met je verbruik: lees hem goed door!
 

Tip 3: denk aan het seizoen

In de lente schieten de temperaturen buiten nog alle kanten op. Is het wat kouder in de ochtend, trek dan een dikkere trui aan in plaats van de verwarming aan te zetten.
 

Tip 4: verbouwen = logisch nadenken

Ga je thuis verbouwen? Denk dan eens aan vloerverwarming. Deze manier van verwarmen gebeurt op een constante lagere temperatuur waardoor je gas bespaart.
 

Tip 5: radiatorkraan

Draai de radiatorkraan dichter op je slaapkamer(s). Gebruik in de winter een extra deken of een kruik en je bent snel opgewarmd.
 

Tip 6: weekend weg of vakantie? standje vorstvrij!

Ga je een weekend weg of op vakantie, zet dan de thermostaat op de stand vorstvrij. Ook hebben veel ketels een comfortstand voor warm water. Heel handig als je (veel) thuis bent, maar zet hem tijdens je vakantie uit.
 

Tip 7: verbouwen? check de mogelijkheden!

Denk je na over een nieuwe keuken? Vervang het gasfornuis voor een elektrische kookplaat: veilig en ook handig bij het schoonmaken. Bekijk voor je start eerst welke bespaarleningen er zijn.

Gerelateerde tips en weetjes

foto van voetbal wedstijd met AZ in Afas stadion, welke is verwarmt door het warmtenet van HVC
02 okt

Warme grasmat dankzij het warmtenet

Volgens Ron Homan, manager technisch beheer en onderhoud van AZ, gaat het om een samenspel van de volgende factoren: verwarming belichting, Grassma

Link
Zonnepanelen op een dak van een huis
04 nov

Slim stappenplan om voordelig aardgasvrij te worden: begin met subsidie

Het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen is een belangrijke stap voor een duurzame toekomst.

Link
Foto van leerlingen in de kantine van PCC het Lyceum in Alkmaar
30 sep

Klaslokalen PCC groen verwarmd

Het PCC heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Link