Afbeelding van een clusterplaats in een woonwijk, een clusterplaats is een verzamelplek voor het neerzetten van je volle bak.

Record aan gft

De uitbraak van corona heeft afgelopen jaar een groot effect gehad op het aanbod gft. Nooit eerder werd er in een jaar zo veel gft ingezameld als in 2020. 
 

Maandag 21 juni 2021

meer aanbod

Het aanbod van gft en etensresten is vorig jaar met 9 procent toegenomen ten opzichte van 2019. Vooral in de maanden april, mei en juni was er veel meer aanbod van gft dan de sector normaal gesproken verwerkt.
 

meer thuis

Dat blijkt uit een analyse van de Vereniging Afvalbedrijven over de gevolgen van corona bij gft-verwerkers. In de bewuste maanden kende Nederland de ‘intelligente lockdown’ waarin veel mensen op hun eigen huis en tuin waren aangewezen. Meer mensen werkten thuis, wat tot meer gft leidde. Een andere oorzaak van de piek is toe te schrijven aan de vele mensen die hun tuin eens grondig gingen aanpakken.

verwerking tot groen gas en compost

De gft-verwerkers hebben, ondanks het hogere aanbod, al het aangeboden gft duurzaam kunnen verwerken tot compost en biogas. Dat is gelukt door goed samen te werken, alle verwerkingscapaciteit te benutten en gft te bufferen door in te kuilen voor latere verwerking, stelt de VA. Hierdoor hebben we al het extra gft kunnen omzetten in groen gas en compost.  

Gerelateerde tips en weetjes