chauffeur in Dordrecht

recycle-tarief: goed voor het milieu én invloed op je afvalstoffenheffing

HVC zamelt in 26 gemeenten het huishoudelijk afval in. Steeds meer gemeenten stappen over op recycle-tarief, een nieuwe manier voor het berekenen van de afvalstoffenheffing. Beter afval scheiden en minder restafval overhouden; goed voor het milieu én je krijgt invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing. Dat is recycle-tarief.

Dinsdag 14 september 2021

Wat is recycle-tarief?

Beter afval scheiden en minder restafval overhouden is goed voor het milieu. Als er niets verandert, gaan de kosten voor de afvalstoffenheffing de komende jaren omhoog. Door je afval goed te scheiden hou je minder restafval over. Goed voor het milieu en zo krijg je zelf invloed op de hoogte van jouw afvalstoffenheffing. 

Wat levert het op?

Gemeente Noordoostpolder stapte 1 januari 2021 over op het recycle-tarief. Een jaar na de start is het restafval gedaald en zijn de recyclebare grondstoffen (gft & etensresten, plastic, blik & drinkpakken, papier en glas) toegenomen. Sinds1 januari 2022 zijn ook gemeenten Wormerland, Medemblik en Hollands Kroon overgestapt op recycle-tarief.

Weinig restafval over

Gertjan de Waard, directeur Inzameling HVC: “De cijfers wijzen uit dat de afvalscheiding in Noordoostpolder een grote impuls heeft gekregen sinds de invoering van recycle-tarief. Ik krijg veel berichten van inwoners dat het goed gaat met het afval scheiden. Er zijn mensen die de restafvalbak afgelopen jaar maar twee keer buiten hebben hoeven zetten. Het laat zien dat je echt nog maar heel weinig restafval overhoudt als je goed scheidt.”.

Nieuwe HVC-app

Er is ook een nieuwe app gelanceerd. Gebruikers van de app die in een gemeente met recycle-tarief wonen kunnen in de app zien hoe vaak ze hun restafvalbak hebben laten legen, of hoe vaak ze de ondergrondse container voor restafval gebruiken. In de app kunnen gebruikers ook een doel voor zichzelf instellen. Hoe vaak denk je dit jaar restafval aan te bieden? De app geeft tips en feedback om dit doel te bereiken. De app is gratis te downloaden in de AppStore en Google Play (zoek HVC app).

Meer gemeenten volgen

Sinds 1 januari 2022 zijn ook gemeenten Wormerland, Medemblik en Hollands Kroon overgestapt op recycle-tarief. Komend jaar ligt het onderwerp voor ter besluitvorming in de gemeenten Velsen, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Drechterland, Stede Broec en Opmeer. Als de raad positief besluit, stappen ook deze gemeenten over op recycle-tarief. De invoeringsdatum kan per gemeente verschillen. Mocht de raad kiezen voor recycle-tarief, dan worden inwoners daar tijdig en uitgebreid over geïnformeerd.


 

Gerelateerde tips en weetjes

Jouw oude bak wordt een nieuwe bak

Het zijn er meer dan je zou denken. Maar HVC heeft in totaal 1,3 miljoen bakken uitstaan bij inwoners van gemeenten waar we het afval inzamelen.

10 mrt
Op de voorgrond staan drie grijze bakken. Een chauffeur van HVC pakt met twee handen de tweede bak vast. Op de achtergrond links zie je een zijlader van HVC. Rechts op de achtergrond zie je een blauwe auto en huizen.

Grof afval laten ophalen

Ben je niet in de gelegenheid om je grof afval weg te brengen naar onze afvalbrengstations? Maak dan een afspraak, zodat wij het bij je ophalen.

18 sep
wethouder Arno Janssen en Gertjan de Waard, directeur HVC, gooien een tuinstoel en een kruk in de bak voor harde kunststoffen op het ABS kinderen staan erbij te kijken