chauffeur in Dordrecht

recycle-tarief: zelf invloed op je afvalstoffenheffing

HVC zamelt in 26 gemeenten het huishoudelijk afval in. Steeds meer gemeenten stappen over op recycle-tarief, een nieuwe manier voor het berekenen van de afvalstoffenheffing. Beter afval scheiden en minder restafval overhouden; goed voor het milieu én je krijgt invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing. Dat is recycle-tarief.

Dinsdag 14 september 2021

Wat is recycle-tarief?

Beter afval scheiden en minder restafval overhouden is goed voor het milieu. Als er niets verandert, gaan de kosten voor de afvalstoffenheffing de komende jaren omhoog. Door je afval goed te scheiden krijg je met recycle-tarief invloed op de hoogte van jouw afvalstoffenheffing. Ben je een goede afvalscheider en heb je weinig restafval? Dan betaal je ook minder.

Wat levert het op?

Gemeente Noordoostpolder stapte begin dit jaar over op het recycle-tarief. Een half jaar na de start is het restafval gedaald en zijn de recyclebare grondstoffen (gft & etensresten, plastic, blik & drinkpakken, papier en glas) toegenomen. Inmiddels is de hoeveelheid restafval met 39 procent gedaald. Plastic, blik en drinkpakken is met 12 procent gestegen. Ook gft en etensresten en papier laten een stijging zien van respectievelijk 9 en 5 procent. De hoeveelheid gescheiden glas is met 24 procent gestegen. 

Weinig restafval over

Gertjan de Waard, directeur Inzameling HVC: “De cijfers wijzen uit dat de afvalscheiding in Noordoostpolder een grote impuls heeft gekregen sinds de invoering van recycle-tarief. Ik krijg veel berichten van inwoners dat het goed gaat met het afval scheiden. Er zijn mensen die de restafvalbak dit jaar nog maar twee keer buiten hebben hoeven zetten. Het laat zien dat je echt nog maar heel weinig restafval overhoudt als je goed scheidt.”. 

Nieuwe HVC-app

Bij de introductie van recycle-tarief is ook een nieuwe app gelanceerd om het inwoners makkelijker te maken hun afval goed te scheiden en inzicht te houden in hun recycle-tarief. Gebruikers kunnen in de app zien hoe vaak ze hun restafvalbak hebben laten legen, of hoe vaak ze de ondergrondse container voor restafval gebruiken. In de app kunnen gebruikers ook een doel voor zichzelf instellen. Hoe vaak denken ze dit jaar restafval aan te bieden? De app geeft tips en feedback om dit doel te bereiken. De app is gratis te downloaden in de AppStore en GooglePlay (zoek HVC app recycle-tarief).

Meer gemeenten volgen

Net voor de zomervakantie hebben ook gemeenten Wormerland, Hollands Kroon, Medemblik en Opmeer besloten per 1 januari 2022 recycle-tarief in te voeren. 
De komende periode ligt het onderwerp voor ter besluitvorming in de gemeenten Velsen, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Drechterland en Stede Broec. Als de raad positief besluit, stappen ook deze gemeenten over op recycle-tarief. De invoeringsdatum kan per gemeente verschillen. Mocht de raad kiezen voor recycle-tarief, dan worden inwoners daar tijdig en uitgebreid over geïnformeerd.


 

Gerelateerde tips en weetjes

Record aan gft

De uitbraak van corona heeft afgelopen jaar een groot effect gehad op het aanbod gft.

21 jun
Afbeelding van een clusterplaats in een woonwijk, een clusterplaats is een verzamelplek voor het neerzetten van je volle bak.