Scholenwedstrijd textielinzameling in Dordrecht, Bergen, Lelystad en Medemblik

Scholen uit Bergen, Dordrecht, Lelystad en Medemblik doen mee aan de scholenwedstrijd om in de week van 13 t/m 17 mei zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Dit levert de school een leuk zakcentje op. Want iedere kilo textiel is 25 cent waard. Bovendien krijgt in iedere gemeente de school met het meeste textiel nog een extra prijs, namelijk op expeditie bij het textielsorteercentrum. De scholenwedstrijd textielinzameling is een pilot van HVC. Het doel van de pilot is te onderzoek of we zo meer textiel uit het restafval kunnen halen om vervolgens tehergebruiken en recyclen.

Wat?
Een te kleine broek, een jas die je niet meer mooi vindt, of dat bloesje dat echt niet cool is. Maar ook kapotte kleding of versleten handdoeken. Alles wat van textiel gemaakt is, is geld voor je klas waard in de week van  13 t/m 17 mei!

Waarom?
Meer dan de helft van kleding die HVC ophaalt is herdraagbaar en krijgt een tweede leven. Via de plaatselijke kringloopwinkel of naar het buitenland waar het textiel zeer welkom is. Maar ook kapot textiel bij het restafval gooien is zonde, want je kunt er nieuwe dingen van maken. Andere poetsdoeken, isolatiemateriaal en zelfs nieuwe garens. Daarnaast levert de inzameling, sortering en verkoop van textiel banen op voor mensen die anders lastig aan werk kunnen komen. Daarom dus!

Hoe?
HVC zorgt ervoor dat alle scholen textielzakken krijgen waar ze alles in kunnen doen. Alles van textiel is welkom, ook tassen, schoenen en knuffelbeesten. (Alleen GEEN dekbedden en kussens, deze zijn moelijk te recyclen). Zij kunnen dit gooien in de bakken die HVC plaatst bij de scholen. In Dordrecht werken we nauw samen met Opnieuw & Co. Zij zijn verantwoordelijk voor het plaatsen van de bakken,de ledigingen en het wegen van het textiel. Opnieuw & Co en HVC zorgen er daarna voor dat al het textiel goed wordt gesorteerd voor hergebruik of recycling tot nieuw textiel.

Wat levert het op?
De scholen krijgen 25 cent per kilo textiel – en dat gaat best hard. Het geld gaat naar deschool, die het kan gebruiken om iets te doen voor de leerlingen. Mooie nieuwe leesboeken, een spel op het schoolplein, of misschien wel een schoolfeest! Plus: de school die de meeste kilo’s textiel verzamelt, mag op een spannende expeditie naar het Textiel Sorteer Centrum!

Wat mag in de textielzakken?
Schoon en droog textiel, in een afgesloten zak. Het textiel mag ook versleten of kapot zijn (maar niet sterk vervuild, bijv onder verfresten).

Kleding: alle kleding zoals; broeken, hemden, jassen, jurken, kousen, pyjama's, onderkleding, vesten, rokken, sokken, truin, t-shirts, zwemkleding, stropdassen, versleten en kapotte kleding.
Bedlinnen: dekens, lakens, kussenslopen, dekbedovertrekken.
Schoenen; alle soorten, graag gebundeld per paar
Tassen en accessoires: riemen, shawls, tassen
Petten en Hoeden
Huishoudelijk textiel: woontextiel, handdoeken, theedoeken, servetten van textiel, poetsdoeken, tafellakens, washandhandjes
Knuffels
Gordijnen en vitrage

Let op: Dekbedden en kussens zijn moeilijk te recyclen en kun je daarom naar het afvalbrengstation bij je in de buurt brengen!
Meer lezen over de inzameling van textiel lees je op deze pagina. Of bekijk ons filmpje hieronder.