Nicole van Wijk, bestuurder Woonwaard haalt doek van foamborden die op twee schildersezels staan in een partijtent

Eigen naam voor nieuw aangesloten flats

De twee flats van Woonwaard aan de Koelmalaan en de Reinaertlaan in Overdie heten vanaf nu ‘Verrekijker’ en ‘Zonnewijzer’. Bewoner van een van de flats, Paul Hof, bedacht de winnende namen. Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard onthulde de namen tijdens een feestelijke bijeenkomst in oktober. 

Woensdag 22 april 2020

duurzame woningen


In mei startten BAM Wonen en HVC in opdracht van Woonwaard met de woningverbetering van 48 appartementen aan de Koelmalaan en de Reinaertlaan in Alkmaar. De metamorfose is nu halverwege en inmiddels goed zichtbaar.  Beide flats worden geheel verduurzaamd, onder andere doordat zij warmte krijgen van HVC. 

Comfortabel in een duurzame woning

De gevels en daken van de jaren 60 flats worden vernieuwd en heel goed geïsoleerd. Er komt HR++ glas in de nieuwe kunststof kozijnen. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt voor schone en gezonde lucht in de woning. Met zonnepanelen op het dak wekken de gebouwen bovendien zelf energie op. Alle woningen zijn aangesloten op het warmtenet van HVC en zijn hierdoor aardgasvrij. De Bio-energiecentrale van HVC, 1 kilometer verderop, verwarmt de woningen en het water. Als alle woningverbeteringen zijn gedaan, hebben de woningen het zeer zuinige energielabel A++.

Betere toegang

De gebouwen krijgen een lift, waardoor de woningen voor een bredere groep toegankelijk wordt. Na de opknapbeurt komen de bewoners binnen via een nieuwe entree, waarvan zij het interieur zelf uitkozen. Ook kozen ze hun eigen nieuwe voordeur. Er komen nieuwe hekken aan de galerij- en balkonzijde. De galerijvloer wordt verhoogd om de toegang tot de woningen te verbeteren. Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard: “Tijdens dit project mochten bewoners mee beslissen. Zij hebben de top 5 aan wensen aangegeven op het gebied van veiligheid, gezondheid, toegankelijkheid, duurzaamheid en uitstraling. Deze top 5 heeft Woonwaard in dit project kunnen verwerken. Daar zijn we  trots op.”  

Planning

Woonwaard verwacht dat de werkzaamheden in december klaar zijn. Zij is blij met de mooie samenwerking tussen de verschillende partijen gemeente Alkmaar, BAM Wonen, HVC en bewoners. Marco van Soerland, manager warmte bij HVC: “Wij streven in Nederland naar een aardgasvrije toekomst zonder CO2-uitstoot. In Alkmaar sluiten we stapsgewijs woningen aan op een van de duurzaamste warmtenetten van Nederland . Deze stappen zet HVC niet alleen, maar altijd samen met woningcorporaties en de gemeente Alkmaar. Wij zijn dan ook blij dat in samenwerking met woningcorporatie Woonwaard deze 48 woningen van het gas af gaan.”