Foto basisschool De Fontein Alkmaar

werkzaamheden Heilooërdijk

Vanaf vrijdag 26 augustus tot en met september 2022 werkt aannemer MVOI in opdracht van HVC aan de aanleg van het warmtenet in de Heilooërdijk in Alkmaar.  

Aanleg warmtenet richting bassischool De Fontein

Basisschool De Fontein, gelegen aan de Heilooërdijk 136, zal  op het warmtenet van HVC worden aangesloten. Daarom zullen vanaf het bestaande warmtenet in de straat nieuwe warmteleidingen richting de school worden aangelegd. Op de plattegrond onderaan dit bericht is te zien waar de leidingen in de straat worden aangelegd. 

planning en werkzaamheden

planning

Vanaf vrijdag 26 augustus tot en met september 2022 werkt aannemer MVOI aan de aanleg van de warmteleidingen in de Heilooërdijk. Bewoners, scholen en bedrijven hebben voorafgaand aan de start van de werkzaamheden een brief met de planning en informatie ontvangen.

werkzaamheden

Er wordt gebruik gemaakt van twee verschillende manieren om de warmteleidingen aan te leggen, namelijk ‘open ontgraving’ en ‘persing’.

Bij open ontgraving wordt een sleuf gegraven waarin we de leidingen leggen. Deze lassen we vervolgens aan elkaar. Na de werkzaamheden vullen we de sleuf weer aan met zand en herstellen we de bestrating en/of de groenvoorziening.

Bij een persing graven we op twee plekken in de grond een gat. Vervolgens worden twee lege buizen met behulp van luchtdruk in de grond van het ene punt naar het andere punt geperst. Daarna schuiven we de warmteleidingen (aanvoer- en retour) in de buizen en lassen we deze vast aan de reeds aangelegde leidingdelen. Na de werkzaamheden vullen we de gaten weer aan met zand en herstellen we de bestrating en/of de groenvoorziening. Het voordeel van deze techniek is dat we de weg niet hoeven open te breken maar er onder door kunnen gaan. Zo kan het verkeer gewoon door blijven rijden tijdens de werkzaamheden.

tijdelijke verkeersmaatregelen

Al is het maar tijdelijk, de aanleg van een warmtenet in dichtbevolkt gebied heeft altijd impact op de leefomgeving van bewoners. Samen met verkeersexperts, gemeente, aannemer, nood- en hulpdiensten en HVC is uitvoerig onderzocht wat de meest efficiënte en kortste duur van uitvoering van de werkzaamheden is. Helaas komt desondanks toch een aantal parkeerplaatsen in de Heilooërdijk tijdelijk te vervallen. Ook zal een deel van de stoep worden opengebroken waarvoor voetgangers de straat moeten oversteken.

verder goed om te weten over de werkzaamheden

 • De werkzaamheden zijn afgestemd met de gemeente Alkmaar en nood-/hulpdiensten.
 • Woningen, scholen, bedrijven en winkels blijven (soms met iets meer moeite) bereikbaar.
 • Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren vervallen er een aantal parkeerplaatsen in de Heilooërdijk. Dit wordt met verkeersborden op locatie aangegeven.
 • Onze werk- en opslaggebieden worden afgezet met bouwhekken.
 • Vijf dagen voor de start van de werkzaamheden worden met verkeersborden op de locatie de tijdelijke verkeersmaatregelen aangegeven. Voor ieders veiligheid vragen we u de borden en de aanwijzingen van onze collega’s op te volgen.
 • Tijdelijk zijn er meer transportbewegingen in uw straat/buurt.
 • Er worden graafmachines en tractoren/kiepauto’s gebruikt voor het afvoeren van grond.
 • We zetten pompen in om het grondwater weg te pompen. Ondanks dat dit geluidsarme pompen zijn, kunnen deze toch voor geluidsoverlast zorgen.
 • De werkzaamheden mogen we uitvoeren tussen 07.00 uur en 19.00 uur. Over het algemeen werkt de aannemer tot 16.00 uur.
 • Onvoorziene (weers)omstandigheden kunnen van invloed zijn op de planning en/of de werkwijze.
 • Bent u warmteklant bij HVC? Mogelijk moeten we dan tijdens de werkzaamheden de levering van warmte en warm kraanwater tijdelijk onderbreken. In dat geval ontvangt u enkele dagen voor de leveringsonderbreking meer informatie van ons.

Werkzaamheden in de buurt van woningen, scholen en bedrijven veroorzaken helaas altijd (geluid)overlast en ongemak. Dat realiseren wij ons. Aannemer MVOI en HVC nemen uiteraard (verkeers)maatregelen om dit zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Wij hopen op je begrip en medewerking. Ook horen wij graag je ideeën over hoe het beter kan.

Plattegrond met een weergave van de warmteleidingen vanaf het bestaande warmtenet naar basisschool De Fontein.

Tracékaart Heilooërdijk Alkmaar
Close
Tracékaart Heilooërdijk Alkmaar

Contact met HVC

Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet in Alkmaar of wil je meer weten over bepaalde werkzaamheden? 

Stuur ons je vraag
HVC helm