Marco van Soerland, familie Sombroek en wethouder Rene Schoemaker met aardgasrij deurmat

14 particuliere woningen in Rivierenwijk-Zuid met Pionierssubsidie op warmtenet

Op 7 november zetten wethouder René Schoemaker van gemeente Dijk en Waard en Marco van Soerland, directeur Warmte van HVC, één van de aangesloten adressen in het zonnetje. Hiermee is een traject afgerond om 500 corporatiewoningen en 14 particuliere woningen in de wijk aardgasvrij te maken.


 

Dinsdag 8 november 2022

Bijzonder project

De Rivierenwijk-Zuid is al bijzonder omdat de gemeente samen met HVC, Woonwaard en de netbeheerder intensief heeft samengewerkt om 500 corporatiewoningen aardgasvrij te maken en daarmee klaar voor de toekomst. Het is groots aangepakt, zowel boven als onder de grond. In de grond ligt een nieuwe riolering, drainage en de leidingen van het warmtenet. Daarnaast is er nieuwe bestrating en groen aangelegd in de wijk. Zo zie je er uiteindelijk niets meer van. En lopen de bewoners letterlijk over het warmtenet.

René Schoemaker, wethouder gemeente Dijk en Waard: "De Rivierenwijk-Zuid is al bijzonder omdat de gemeente samen met HVC, Woonwaard en de netbeheerder intensief heeft samengewerkt om 500 corporatiewoningen aardgasvrij te maken en daarmee klaar voor de toekomst. Het is groots aangepakt, zowel boven als onder de grond. In de grond ligt een nieuwe riolering, drainage en de leidingen van het warmtenet. Daarnaast is er nieuwe bestrating en groen aangelegd in de wijk. Zo zie je er uiteindelijk niets meer van. En lopen de bewoners letterlijk over het warmtenet."

 

Veertien extra woningen aardgasvrij

In september vorig jaar organiseerden de gemeente en HVC een gezamenlijk webinar waarin de Pionierssubsidie voor particuliere woningeigenaren in de Rivierenwijk-Zuid werd aangekondigd.

Na het webinar en een huis-aan-huis-actie meldden zich 23 woningeigenaren voor een woningopname. Op basis van deze woningopname ontvingen zij een rapport waarin stond wat er nodig was om hun woning aan te sluiten op het warmtenet en de aardgasaansluiting vaarwel te zeggen.

Eind vorig jaar ontvingen alle deelnemende woningeigenaren een aanbod van de gemeente, HVC en ToekomstTechniek. In veel gevallen was dit een aanbod om voor een eigen bijdrage van 2.200 euro aardgasvrij te worden en over te gaan op het warmtenet. De overige kosten (ca. 10.000 euro per woning) werden gefinancierd met behulp van subsidie.

Veertien woningeigenaren maakten uiteindelijk gebruik van het aanbod. Met hen werd in februari de overeenkomst ondertekend en de woningen zijn in de periode van juli tot en met september aardgasvrij gemaakt.

Marco van Soerland, directeur warmte "Er is door de samenwerkingspartners heel hard gewerkt om dit project binnen een jaar te realiseren. Met elkaar hebben we de stap gemaakt hoe we particuliere woningeigenaren kunnen aansluiten op het warmtenet. Een ontzettend leerzaam traject wat ons veel inzichten heeft gegeven en die we straks in andere wijken kunnen gebruiken."

Particuliere woningeigenaren ook aangesloten op warmtenet

Filmbestand
/