""

afvalbrengstation

Heb je kapotte spullen, grof tuin afval en/of bouwafval, dan kun je dit afval wegbrengen naar het afvalbrengstation bij jou in de buurt. Als je het afval van te voren zoveel mogelijk sorteert, dan kun je het op het afvalbrengstation sneller kwijt. 

Afvalbrengstations bij jou in de buurt

App
Afvalbrengstation Drukte

Veelgestelde vragen over het afvalbrengstation

Selecteer voor antwoord

Dit verschilt per afvalbrengstation. Check eerst wat je mag aanbieden bij het afvalbrengstation bij jou in de buurt

Selecteer voor antwoord

Veilig verwijderen

Je mag onder strikte voorwaarden zelf asbestdaken/-platen verwijderen. Het asbest mag alleen afkomstig zijn van een particuliere woonfunctie. Asbest van bedrijfsgebouwen (zoals bv een boerenschuur) mag alleen worden verwijder door een gecertificeerd bedrijf.  Om asbest veilig te verwijderen, is het belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt in dit proces en je je vóóraf goed de richtlijnen van de overheid volgt. 

Hoeveelheid wat je mag aanbieden

Asbest kan je niet bij elk afvalbrengstation inleveren. Voorkom teleurstelling en vraag vooraf advies bij onze klantenservice of kijk op de pagina van het afvalbrengstation in jouw buurt. Als asbest wel ingeleverd mag worden, dan gelden er aanbiedregels. Aanbiedregels
  • Je verpakt het dubbellaags en luchtdicht in een scheurvrij doorzichtig plastic (min 0.2mm) en goed dichtgeplakt met sterke duct tape. Zo blijft het luchtdicht en voorkom je dat inademing van vezels. 
  • In onze webshop kun je verpakkingsmateriaal bestellen. Dit kun je ook bij een bouwmarkt kopen en bij sommige afvalbrengstations.
  • Asbest verpakking biedt je in handzame pakketten aan.
  • Pakketten doe je zelf in de daarvoor beschikbare container onder begeleiding van een medewerker.
  • Het asbest pak je vooraf in. Inpakken is niet toegestaan op het ABS. Lees de tip onder inpakken.

Inpakken

Om te voorkomen dat je thuis bij het inpakken deze vezels inademt, kun je het asbest nat maken voordat je ermee aan de slag gaat.

Asbesthoudende materialen

Asbest is onverslijtbaar, onbrandbaar en hittebestendig en is de verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende silicaatmineralen met een vezelstructuur. Daarom is het vroeger in talloze producten en materialen verwerkt, bijvoorbeeld bloembakken, golfplaten en vloerzeil. Asbest kan echter gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Als asbesthoudende materialen in slechte staat verkeren of op een ondeskundige manier worden bewerkt of gesloopt, komen vele asbestvezels vrij. Inademing van deze vezels kan longkanker veroorzaken. Gezien de risico’s voor gezondheid en milieu moeten asbesthoudende materialen onder speciale omstandigheden worden verwerkt. Asbesthoudende producten zijn in twee hoofdgroepen te verdelen:
  • Hechtgebonden: vezels zitten vast in het hechtmateriaal en komen alleen vrij bij het breken of door slijtage (golfplaten, bloembakken)
  • Niet-hechtgebonden: vezels komen makkelijk vrij uit het hechtmateriaal (isolatiemateriaal).
Asbest is vooral verwerkt in gevels, dakbeschot, schoorstenen, CV-kanalen, vensterbanken, gashaarden, stoppenkast, strijkijzers, trappen, vinyl vloerbedekking, textiel, kitten etc. 

Toepassingen waarin asbest vaak werd gebruikt

  • Spuitasbest
  • Isolatieplaten/golfplaten/dakplaten
  • Isolatiebekleding
  • Asbestcement
  • Asbesthoudende pakkingen

Golfplaten

Zijn de golfplaten voorzien van de stempel NT of andere asbestgelijkende materialen? Dan dien je deze, ook al bevatten ze geen asbest, onder dezelfde condities als het asbestafval aan te bieden. 

Selecteer voor antwoord

Thuis kan je plastic, blik en drinkpakken, gft, glas, papier en restafval scheiden. Grof afval is de verzamelnaam voor al het overige afval. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte strijkplank, versleten vloerbedekking, oude smartphone, kapotte apparaten of meubilair. Grof afval kun je kwijt op het afvalbrengstation bij jou in de buurt.

Selecteer voor antwoord

Klein chemisch afval is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval. Zoals batterijen, (spaar)lampen, thermometers, verf, ontstoppers en accu’s. Heb je klein chemisch afval? Onze medewerkers van het afvalbrengstation staan klaar om jouw klein chemisch afval in ontvangst te nemen. Sommige producten, zoals batterijen, (spaar)lampen en tl-buizen kun je ook inleveren bij speciale inzamelbakken bij winkels en bouwmarkten. Lukt zelf wegbrengen niet? Informeer dan bij onze klantenservice naar de eventuele mogelijkheid om het op te laten halen. In klein chemisch afval zitten (schadelijke) stoffen die voor een groot deel her te gebruiken zijn. Daarom is het belangrijk het gescheiden in te leveren. Zo kan het op een juiste manier verwerkt worden. Stoffen die we niet kunnen recyclen, verbranden/storten we onder speciale omstandigheden. Zo brengt het minder schade toe aan het milieu. 

Bezoek onze webshop

Plastic Asbestzakken

plastic zakken voor het verantwoord verwijderen en vervoeren van asbest. Voor veilig gebruik moeten er twee zakken in elkaar worden gebruikt

€ 2.90

(incl. btw)