Man rechts en kleine meisje links. Man houdt bakje vast. En meisje doet een drinkpakje erin. Links een tafel met daarop een open doos eieren en een open pak mix voor cupcakes. Ook op de tagel een lege schaal en vier vormen voor cupcakes.

alles over afval scheiden

Nog steeds komen veel herbruikbare materialen terecht in het restafval. En dat is zonde. Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden zodat er weer nieuwe producten van kunnen worden gemaakt.

Afvalwijzer: wat hoort waar?

Het is niet altijd direct duidelijk in welke bak het afval mag. In de afvalwijzer staan ruim 1.000 producten, in één oogopslag zie je waar bij het bij hoort. Twijfel je bijvoorbeeld over waar je lege medicijnstrips weggooit? Check het in de afvalwijzer! Staat het product er niet in? Laat het ons weten, dan voegen we het toe. Zo maken we het overzicht steeds completer.

In de afvalwijzer in de HVC-app kun je een barcode van een product scannen of een foto maken. Hoe werkt het? Heel simpel. Maak een foto van een product of scan de barcode. Je krijgt daarna meteen te zien in welke bak of container het hoort.

Afvalwijzer

Afvalkalender

Bekijk wanneer we welke bak legen. Zet je bak vóór 07.30 uur aan de weg. Bedankt! 

Welk afval kan nog hergebruikt worden?

Regelmatig kijken we welk afval nog in de grijze restafvalcontainers zit dat hergebruikt kan worden. Er zijn drie soorten die we nog veel tegenkomen en die heel goed gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Met name groente-, fruit- en tuinafval, etensresten, papier en karton en plastic, blik en drinkpakken zitten nog veel bij het restafval. Als we deze soorten afval apart houden, hoeven ze niet te worden verbrand en kunnen er weer nieuwe producten van gemaakt worden.

Wat doet HVC met mijn afval?

Wij zamelen gescheiden afval in en sorteren, verwerken en recyclen het. Samen met jou en de gemeenten zetten wij ons in om zo veel mogelijk herbruikbare materialen uit het afval te behouden. Dit zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Je kunt hieraan bijdragen door thuis je groente-, fruit- en tuinafval, etensresten, plastic, blik en drinkpakken, oud papier en karton te scheiden. Zo halen we er samen uit wat erin zit!

waar vind ik verzamelcontainers?