Veelgestelde vragen
Kies een categorie of zoek op een trefwoord. Zo vind je snel en gemakkelijk een antwoord op je vraag.
Selecteer voor antwoord
Alleen de bovenkant van de radiator wordt warm, wat gaat er mis?
Wellicht heeft dit met de instelling of inregeling van de verwarmingsinstallatie te maken, of moeten de radiatoren worden ontlucht. ongeveer 3/4 van de radiator hoort warm aan te voelen. Voor het onderhoud kan je terecht bij jouw binnenhuisinstallateur of bij de verhuurder van jouw woning. Onder binnenhuisinstallatie verstaan we: thermostaat, leidingen, kranen, radiatoren, convectoren of vloerverwarming in de woning.
Selecteer voor antwoord
Sommige ruimtes zijn niet warm, andere te warm, Hoe los ik dat op?
Controleer of de radiatorkranen openstaan of ontlucht de radiatoren. Helpt dit niet? Neem contact op met een installateur, wellicht is de installatie niet goed ingeregeld.
Selecteer voor antwoord
Ik heb een vraag over de aanleg van het warmtenet, met wie kan ik contact opnemen?
Per warmtenet/gebied hebben we een apart aanspreekpunt:
Selecteer voor antwoord
Waarom zijn er pompen nodig bij de werkzaamheden aan het warmtenet?
Door graafwerkzaamheden komt er grondwater in de sleuf te staan. Met behulp van een pomp wordt het grondwater rondom de bouwplaats weggepompt. Het is nodig om het grondwaterpeil naar beneden te brengen, zodat werkzaamheden kunnen plaatsvinden.
Selecteer voor antwoord
Heb ik nog omkijken naar mijn grond waar het project op komt?
Nee. In principe heeft u weinig tot geen omkijken meer naar uw grond. Wij verzorgen het beheer van de grond waar het project op staat. Wel kan het zo zijn dat bepaalde taken bij de grondeigenaar blijven liggen, zoals beheer van drainage systemen of eventuele baggerverantwoordelijkheden.
Selecteer voor antwoord
Is het warmtenet geschikt voor heteluchtverwarming?
Ja, over het algemeen kan een heteluchtverwarmingssysteem worden aangesloten op het warmtenet. De kosten om dit aan te passen voor een aansluiting op het warmtenet verschillen per systeem.
Selecteer voor antwoord
Wat is een tijdelijke warmtecentrale en hoe lang blijft deze in een wijk?
De aanleg van een nieuw warmtenet gaat altijd stapsgewijs en in nauw overleg met de gemeente, ontwikkelaars, woningcorporaties en omwonenden. De aanleg duurt soms een aantal jaar. Ook is er niet altijd direct een duurzame warmtebron beschikbaar, maar moeten de aangesloten woningen toch verwarmd worden. Een tijdelijke (gasgestookte) warmtecentrale zorgt dan voor de warmte. Hierdoor is het mogelijk om woningen en gebouwen alvast klaar te maken voor een duurzame toekomst. Zo’n tijdelijke warmtecentrale blijft dienst doen totdat de duurzame warmtebron beschikbaar is.
Selecteer voor antwoord
Wat verandert er voor mij?
Informatie over de inzameling van jouw afval krijg je nu van HVC. Via onze website of de gratis HVC-app kun je jouw persoonlijke afvalkalender bekijken. Na het invullen van je postcode en huisnummer zie je wanneer welke bak geleegd wordt.
Als je vragen of klachten hebt, neem dan contact op met onze klantenservice. Op de pagina van de klantenservice vind je alle contactmogelijkheden.
Selecteer voor antwoord
Kan ik mijn huidige afvalpas nog gebruiken?
Voorlopig kun je jouw huidige afvalpas blijven gebruiken. Als er op termijn nieuwe HVC-afvalpassen komen, word je hierover geïnformeerd.
Selecteer voor antwoord
Kan ik een extra afvalpas aanvragen?
Het is niet mogelijk om een tweede afvalpas aan te vragen. We werken er aan om het mogelijk te maken de afvalpas aan de HVC-app te koppelen. Dan wordt het mogelijk de container te openen met jouw smartphone.
Selecteer voor antwoord
Kan ik nog gewoon naar het afvalbrengstation in Alkmaar?
Het afvalbrengstation blijft voorlopig gewoon op dezelfde plek. Je vindt het afvalbrengstation op de Kitmanstraat 26 in Alkmaar.
De openingstijden zijn:
• maandag t/m vrijdag: 8.00 uur tot 16.00 uur
• zaterdag: 8.30 uur tot 16.00 uur
Selecteer voor antwoord
Waarom moet ik iedere 6 maanden opnieuw mijn gegevens bevestigen?
Om zeker te weten dat je nog op dat adres woont en om jouw privacygegevens te beschermen.
Selecteer voor antwoord
Ik ga verhuizen. Kan ik nog wel mijn (oude) restafvalgegevens inzien van mijn oude adres in de app?
Nee, deze functionaliteit is nog niet beschikbaar. Je kunt jouw restafvalgegevens altijd opvragen bij jouw gemeente.
Selecteer voor antwoord
Wat is klein chemisch afval en waar kan ik het kwijt?
Klein chemisch afval is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval. Zoals batterijen, (spaar)lampen, thermometers, verf, ontstoppers en accu’s.
Heb je klein chemisch afval? Onze medewerkers van het afvalbrengstation staan klaar om jouw klein chemisch afval in ontvangst te nemen. Sommige producten, zoals batterijen, (spaar)lampen en tl-buizen kun je ook inleveren bij speciale inzamelbakken bij winkels en bouwmarkten. Lukt zelf wegbrengen niet? Informeer dan bij onze klantenservice naar de eventuele mogelijkheid om het op te laten halen.
In klein chemisch afval zitten (schadelijke) stoffen die voor een groot deel her te gebruiken zijn. Daarom is het belangrijk het gescheiden in te leveren. Zo kan het op een juiste manier verwerkt worden. Stoffen die we niet kunnen recyclen, verbranden/storten we onder speciale omstandigheden. Zo brengt het minder schade toe aan het milieu.
Selecteer voor antwoord
Ik wil een extra afvalbak aanvragen. Hoe regel ik dit?
Dit verschilt per gemeente.
extra papier-, plastic- of gft-bak aanvragen?
Neem contact op met onze klantenservice.
extra restafvalbak aanvragen?
In de meeste gevallen regel je dit via jouw gemeente. Er zijn kosten en voorwaarden aan verbonden:
- Er is dan of een medische verklaring nodig of
- er moeten meer dan 5 bewoners staan ingeschreven op hetzelfde adres of
- je hebt 3 jonge kinderen die luiers dragen.