Veelgestelde vragen

Kies een categorie of zoek op een trefwoord. Zo vind je snel en gemakkelijk een antwoord op je vraag.

Filter

Selecteer voor antwoord

Regels voor het aanbieden

Om asbest veilig te verwijderen, is het belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt in dit proces. Om te zorgen dat je aan de richtlijnen voldoet, moet je speciale zakken gebruiken.
Asbesthoudende of asbestgelijkende materialen moet je als volgt aanbieden: 

 • Luchtdicht verpakt in doorzichtig plastic van minimaal 0.2 mm dikte om te voorkomen dat vezels ingeademd kunnen worden.
 • Verpakking dubbel gesloten
 • De pakketten asbest goed dichtplakken met sterke tape, zodat dit luchtdicht blijft.
 • Asbest verpakking in handzame pakketten aanbieden.
 • Pakketten dien je zelf in de daarvoor beschikbare container te gooien onder begeleiding van een medewerker.

Het asbest vooraf inpakken omdat dit niet is toegestaan op het ABS.

Asbestzakken, asbestfolie en duct tape voor het verpakken van asbest kan je in onze webshop bestellen, bij een bouwmarkt kopen en bij sommige afvalbrengstations, al dan niet tegen betaling, ophalen.

Hoeveelheid wat je mag aanbieden

Wettelijk mag er 33 m²  asbest aangeboden worden.

Inpakken

Om te voorkomen dat u thuis bij het inpakken deze vezels zou kunnen inademen, kunt u uw asbest nat maken voordat u hiermee aan de slag gaat.

Golfplaten

Zijn de golfplaten voorzien van de stempel NT of andere asbestgelijkende materialen? Dan dien je deze, ook al bevatten ze geen asbest, onder dezelfde condities als het asbestafval aan te bieden. 

Asbesthoudende materialen

Asbest is onverslijtbaar, onbrandbaar en hittebestendig en is de verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende silicaatmineralen met een vezelstructuur. Daarom is het vroeger in talloze producten en materialen verwerkt, bijvoorbeeld bloembakken, golfplaten en vloerzeil. Asbest kan echter gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Als asbesthoudende materialen in slechte staat verkeren of op een ondeskundige manier worden bewerkt of gesloopt, komen vele asbestvezels vrij. Inademing van deze vezels kan longkanker veroorzaken. Gezien de risico’s voor gezondheid en milieu moeten asbesthoudende materialen onder speciale omstandigheden worden verwerkt.


Asbesthoudende producten zijn in twee hoofdgroepen te verdelen:

 • Hechtgebonden: vezels zitten vast in het hechtmateriaal en komen alleen vrij bij het breken of door slijtage (golfplaten, bloembakken)
 • Niet-hechtgebonden: vezels komen makkelijk vrij uit het hechtmateriaal (isolatiemateriaal).

Asbest is vooral verwerkt in gevels, dakbeschot, schoorstenen, CV-kanalen, vensterbanken, gashaarden, stoppenkast, strijkijzers, trappen, vinyl vloerbedekking, textiel, kitten etc. 

Toepassingen waarin asbest vaak werd gebruikt

 • Spuitasbest
 • Isolatieplaten/golfplaten/dakplaten
 • Isolatiebekleding
 • Asbestcement
 • Asbesthoudende pakkingen

En wordt opgeslagen in een container met speciale big bag voorzien van een asbestlogo,
waarna het uiteindelijk wordt afgevoerd naar een stortplaats.
 

Selecteer voor antwoord

Basisscholen gaan hiermee verschillend om. De ene school zet de afvalbakken gewoon op het schoolplein neer, een andere school heeft nog een oud fietsenhok of schuurtje over waar ze worden geplaatst. Weer een andere school heeft een handige vader die een mooie ombouw in elkaar timmert. Er zijn ook scholen die de bakken in de gang van de school neerzetten of in een kamertje dat nog over is. Als je de school en het schoolplein rondloopt, dan kom je vaak vanzelf een plek tegen waar de afvalbakken passen. 
 

Selecteer voor antwoord

Een school met een kinderopvang mag meedoen met afval scheiden als de gemeente de afvalstoffenverordening heeft aangepast. Het is wel goed na te gaan hoeveel restafval de kinderopvang produceert. Als er bijvoorbeeld baby’s met veel luiers in de kinderopvang zitten, dan is het vaak niet prettig om via minicontainers en 4-wekelijkse inzameling het restafval af te laten voeren door HVC.  Het is ook mogelijk om het restafval via de huidige inzamelaar te laten verlopen en het plastic, papier en gft door ons op te laten halen. 
 

Selecteer voor antwoord

Koffiepads en theezakjes lijken van papier maar bestaan vaak voor een deel uit plastic. Koffiecups bevatten plastic/metaal én koffiedrab. Omdat de drab nog in de cups zit gaan cups bij restafval en niet bij plastic, blik en drinkpakken of gft en etensresten. Ook koffiecupjes die gecertificeerd composteerbaar zijn mogen niet in de gft-bak.

TIP: voor originele Nespressocups is er een recycleregeling: kijk op de site van Nespresso over inleverpunten of retourgeven aan de postbode.

Selecteer voor antwoord

Tijdens de introductiedag wordt de wagen speciaal voor de school een dag gereserveerd zodat de kinderen samen met de chauffeur kunnen kijken hoe een echte vuilniswagen werkt. Buiten deze introductiedagen is het mogelijk om in het kader van een thema of project een aanvraag te doen voor het langskomen van de chauffeur. Afhankelijk van onze planning kunnen we kijken of dit mogelijk is. Stuur hiervoor een mail naar communicatie@hvcgroep.nl.  

Selecteer voor antwoord

Per project hebben wij een aanspreekpunt: 

Selecteer voor antwoord

In onze webshop kan je asbestfolie bestellen.

Selecteer voor antwoord

Luiers mogen bij het restafval.

Selecteer voor antwoord

Geef 2 weken van tevoren door dat je gaat verhuizen. Zo zorgen wij voor een snelle afhandeling na de sleuteloverdracht. Vul hiervoor het digitale verhuisformulier in. Doe dit samen met de nieuwe bewoner. Vul ook direct de meterstand in. Dit is belangrijk! Zo weten we zeker dat beide partijen het eens zijn met de meterstand. Voor de oude bewoner maken we met deze stand de eindafrekening op. Voor de nieuwe bewoner geldt deze stand als beginstand. Mail het ingevulde verhuisformulier klantenservice@hvcenergie.nl.

Selecteer voor antwoord

Alleen de gemeente Purmerend biedt het hele jaar door compost aan.

Selecteer voor antwoord

Voor alle vragen over je bak kan je contact opnemen met onze klantenservice.

Selecteer voor antwoord

Dat begint bij het op de markt zetten van goede recyclebare verpakkingen. Producenten moeten bij het ontwerpen van verpakkingen hier rekening mee houden. Tegelijkertijd werken de recyclingsbedrijven aan oplossingen. 

Selecteer voor antwoord

Grind of tegels kan je aanbieden bij het afvalbrengstation. Let op: In sommige gemeenten zijn er kosten verbonden aan het inleveren van grind of tegels, de medewerkers op het afvalbrengstation kunnen je hier over informeren.
 

Selecteer voor antwoord

Ja, dat is mogelijk. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

Woon je in Ridderkerk? Bel de gemeente via (0180) 451 234.

Selecteer voor antwoord

Als je het afval goed scheidt, blijft er nog maar weinig restafval over. In het restafval horen bijvoorbeeld chipszakken, koffiepads en doordrukstrips.

Meer informatie over restafval?