""

Frituurvet

Wat doe je met je gebruikt frituurvet? Lever dit in bij het afvalbrengstation! Want door het gescheiden in te leveren krijgt gebruikt frituurvet en bakolie een tweede leven als biobrandstof.

Tweede leven

Van gebruikt frituurvet maken we biobrandstof. Deze biobrandstof gebruiken we in bijvoorbeeld tuinbouwkassen, warmtekrachtcentrales of in het vervoer. Zo komt het gebruikte frituurvet niet terecht in het riool waar het verstoppingen en schade kan opleveren.

Vette weetjes

Wist je dat wij elk jaar zo’n 8 kilo frituurvet per huishouden gebruiken om te genieten van oliebollen en frites? Van deze 8 kilo kun je 180 kilometer rijden op biobrandstof. Er is nog een wereld te winnen met frituurvet. Laten we daar samen voor zorgen.

wat kun je inleveren?

  • vloeibaar frituurvet
  • vast frituurvet
  • frituurolie
  • plantaardige olie
  • jus
  • restjes bakolie

in de gele container!

Gebruikt frituurvet kun je terug doen in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. De afgesloten verpakking kun je inleveren bij het dichtstbijzijnde afvalbrengstation. Bij de meeste supermarkten kun je ook oud frituurvet inleveren.

frituurvet wordt biodiesel

Het ingezamelde frituurvet gaat naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het grotendeels verwerkt tot biodiesel. Deze biodiesel is geschikt om op te rijden. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt gebruikt als biobrandstof voor het opwekken van energie of in de glastuinbouw. Ook de plastic verpakking waarin het zit, wordt apart gescheiden en verwerkt tot nieuwe plastic producten. Dubbele winst dus!