Chaufeurs van HVC staan voor de klas en geven les over afvalscheiden op de basisschool

Afval scheiden op scholen

Bij bijna 100 basisscholen zamelen we het afval gescheiden in. Heeft de gemeente de afvalstoffenverordening aangepast? Dan kunnen we bij jouw basisschool gescheiden inzamelen. 

Afvalcoaches gaan klassen langs

Voordat je als school start met het afval scheiden op school, komt een van onze afvalcoaches langs. Zo ben je goed voorbereid voordat je kan starten.

Het afval scheiden op scholen begint met een unieke introductiedag. We komen dan met een wagen en 1 van onze chauffeurs naar school. De kinderen kunnen bij de wagen kijken. Onze afvalcoaches gaan alle klassen langs en geven tips over het afval scheiden. Ook delen zij bakjes uit in de klas voor het papier, rest en gft. De oude prullenbak wordt de nieuwe bak voor plastic, blik en drinkpakken. De deelnemende scholen maken ook gebruik van ons lespakket, De Groene Bende en doe-platen voor de lagere klassen. 

 

Aanpassen afvalstoffenverordening

Het afval van scholen is in principe bedrijfsafval. Alleen als de gemeente de afvalstoffenverordening aanpast, kunnen we bij de basisscholen inzamelen. 

In de gemeenten

Afval scheiden op scholen doen we onder andere in de gemeenten:

 • Alblasserdam
 • Den Helder
 • Dordrecht
 • Drechterland
 • Enkhuizen
 • Hollands Kroon
 • Hoorn
 • Hendrik-Ido-Ambacht
 • Koggenland
 • Medemblik
 • Noordoostpolder
 • Opmeer
 • Papendrecht
 • Schagen
 • Stede Broec
 • Zeewolde
 • Zwijndrecht

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

In de volgende gemeenten: Alblasserdam, Den Helder, Dordrecht, Drechterland, Enkhuizen, Hollands Kroon, Hoorn, Hendrik-Ido-Ambacht, Koggenland, Medemblik, Noordoostpolder, Opmeer, Papendrecht, Schagen, Stede Broec, Zeewolde en Zwijndrecht Bergen en Enkhuizen ,zijn we al gestart met het scheiden van het afval. 
In de gemeente Velsen en Zaanstad zijn er plannen om hier mee te starten.

Doet de school nog niet mee en wil je meer informatie ontvangen? Stuur een mail naar klantenservice@hvcgroep.nl.

Staat de school in een gemeente die niet is vermeld? Vraag bij de gemeente om meer informatie of vul het contactformulier in dan nemen we contact met de school op zodra wij het ook in deze gemeente aan kunnen bieden.


 

Selecteer voor antwoord

Fijn dat jullie aandacht hebben voor afval scheiden. Op dit moment werken wij alleen voor basisscholen. HVC is wel aan het kijken of we ook op middelbare scholen het afval scheiden kunnen introduceren. We adviseren, voor nu, om contact op te nemen met je huidige commerciële inzamelaar om met hen de mogelijkheden te bespreken.

 

Selecteer voor antwoord

Een school met een kinderopvang mag meedoen met afval scheiden als de gemeente de afvalstoffenverordening heeft aangepast. Het is wel goed na te gaan hoeveel restafval de kinderopvang produceert. Als er bijvoorbeeld baby’s met veel luiers in de kinderopvang zitten, dan is het vaak niet prettig om via minicontainers en 4-wekelijkse inzameling het restafval af te laten voeren door HVC.  Het is ook mogelijk om het restafval via de huidige inzamelaar te laten verlopen en het plastic, papier en gft door ons op te laten halen. 
 

Selecteer voor antwoord

Basisscholen gaan hiermee verschillend om. De ene school zet de afvalbakken gewoon op het schoolplein neer, een andere school heeft nog een oud fietsenhok of schuurtje over waar ze worden geplaatst. Weer een andere school heeft een handige vader die een mooie ombouw in elkaar timmert. Er zijn ook scholen die de bakken in de gang van de school neerzetten of in een kamertje dat nog over is. Als je de school en het schoolplein rondloopt, dan kom je vaak vanzelf een plek tegen waar de afvalbakken passen. 
 

Selecteer voor antwoord

Sommige gemeenten betalen de kosten voor de introductiedag. Er zijn ook gemeente die een extra presentje geven aan de scholen, zoals een Dopper. De scholen zelf houden als tegenprestatie de omgeving van de school vrij van zwerfafval. De kosten van de inzameling zijn bij de meeste gemeenten voor rekening van de school zelf. Voor actuele prijzen stuur een mail naar afvalcoach@hvcgroep.nl

 

Selecteer voor antwoord

Ja dat is mogelijk, wij kunnen namelijk ook alleen het plastic en het gft voor een basisschool inzamelen. Dan blijft het restafval en het papier bij de commerciële inzamelaar en het plastic en gft gaat dan met HVC mee. Op het moment dat het contract afloopt, dan kan de basisschool altijd nog beslissen om ook papier en restafval bij ons onder te brengen.
 

Selecteer voor antwoord

De afvalcoach komt, voor de introductiedag, langs om uitleg te geven aan het docententeam. Niet alleen over wat een afvalvrije school inhoudt, maar ook om uit te leggen wat er in welke bak mag. De afvalcoach deelt folders uit te delen, waarin de vier afvalstromen beschreven staan. 
 

Selecteer voor antwoord

In principe is dit niet mogelijk. De scholen gaan mee met de inzameling zoals dat in de wijk is gorganiseerd.

Selecteer voor antwoord

Nee, dit is niet mogelijk. Wij werken via een vast inzamelschema en kunnen niet op afspraak inzamelen. In de praktijk zien we bij andere basisscholen dat het heel goed op te lossen is. Bij de ene school zet de buurvrouw de bakken even buiten, een andere school heeft een juf of meester vlakbij wonen. Bij weer een andere school is een tweetal kinderen uit groep 8 verantwoordelijk voor het buiten zetten van de bakken. Vaak is het eenmalig een afspraak maken wie de bak buiten zet tijdens de vakanties en dan is het voor de rest van het jaar opgelost.
 

Selecteer voor antwoord

De school kan voor de zomervakantie tijdens de grote schoonmaak gebruik maken van het afvalbrengstation of van een commercieel afvalbedrijf voor het eenmalig plaatsen van een grote afzetcontainer. 
 

Selecteer voor antwoord

Scholen mogen het grof afval alleen naar het afvalbrengstation brengen. Ophalen is niet mogelijk.

Selecteer voor antwoord

Ja een extra grondstoffen bak kun je het snelste aanvragen via onze klantenservice.

Selecteer voor antwoord

Neem hiervoor binnen 1 werkdag contact op met onze  klantenservice 0800-0700 klantenservice@hvcgroep.nl

Selecteer voor antwoord

Je kunt deze verkrijgen via onze webshop. Bij Blokker, Action en verschillende supermarkten zijn de biozakjes te koop. Wij verstrekken deze zakjes niet gratis vanuit HVC. 
 

Selecteer voor antwoord

Het doel van afval scheiden op school is om zo min mogelijk restafval over te houden. Het is daarom niet direct mogelijk om een extra restafvalbak te ontvangen. Wij kunnen een afspraak voor je maken met de afvalcoach. De afvalcoach komt dan naar schools om te kijken waar het restafval uit bestaat en hoe de school het afval nog beter kan scheiden of restafval kan voorkomen. Als blijkt dat er echt een tekort aan capaciteit restafval is, dan kan de afvalcoach besluiten om een extra restafvalbak bij te laten plaatsen. Stuur hiervoor een mail naar onze klantenservice.
Hieraan zijn voor de school geen extra kosten aan verbonden . Dit kan de afvalcoach zelf uitzetten.
 

Selecteer voor antwoord

De papieren handdoekjes zijn nat en mogen daarom in de bak voor het restafval.

Selecteer voor antwoord

Het spel ‘de milieu- inspecteur’ leert kinderen dat afval eigenlijk niet bestaat en grondstof is voor nieuwe producten en groene energie. Het spel bestaat uit 3 rondes. De 1e ronde moeten de kinderen binnen korte tijd op een grote zoekplaat omcirkelen wie goed omgaat met afval en wat verkeerd gaat met afval (zoals glas op de grond). Bij de 2de ronde krijgen de groepjes kaartjes met foto’s van afval. Deze moeten op het juiste bord geplakt worden, net zoals je afval op het afvalbrengstation in de juiste bak moet doen. De 3e ronde gaat het om producten gemaakt van afval. Van welk afvalsoort is bijvoorbeeld een fleecetrui gemaakt. Daarna is het tellen geblazen en wordt het winnende groepje bekend gemaakt. Zij zijn dan de Milieu Inspecteur. Het spel kunnen we als gastles op school aanbieden.
 

Selecteer voor antwoord

De Groene Bende is een lespakket dat speciaal voor basisscholen, groep 7 en 8, in ons verzorgingsgebied is ontwikkeld. Onze groene bende maakt zich sterk voor een schone wereld, door groene energiebronnen te gebruiken en door bewust om te gaan met het voorkomen en scheiden van afval.  
Het lespakket bestaat uit een magazine voor kinderen van groep 7 en 8. In het magazine lees je wat duurzame energiebronnen zijn, welk afval Carry Slee op een dag heeft, wat een warmtenet is en nog veel meer. Ook kun je een quiz doen. De docent heeft keuze uit 4 lesbladen om samen met de 4 instructiebladen het boekje te behandelen. Wil je het magazine voor je leerlingen bestellen? Stuur dan een mailtje met je gegevens naar rondleiding@hvcgroep.nl en vermeld daarbij hoeveel boekjes je wil hebben. 
 

Selecteer voor antwoord

Tijdens de introductiedag wordt de wagen speciaal voor de school een dag gereserveerd zodat de kinderen samen met de chauffeur kunnen kijken hoe een echte vuilniswagen werkt. Buiten deze introductiedagen is het mogelijk om in het kader van een thema of project een aanvraag te doen voor het langskomen van de chauffeur. Afhankelijk van onze planning kunnen we kijken of dit mogelijk is. Stuur hiervoor een mail naar communicatie@hvcgroep.nl.  

Selecteer voor antwoord

Scholen gaan hiermee verschillend om. Het is het makkelijkste om uit te gaan van de huidige situatie. Als de schoonmaakster, leerlingen uit groep 7 en 8 of de conciërge nu de bakjes legen, dan is de kortste klap om even te vragen of zij voortaan ook de andere bakjes willen doen. We hebben ook verschillende scholen die leerlingen uit groep 7 of 8 benoemen tot chef afval. Zij krijgen dan als taak het afval uit de klaslokalen te halen en zien toe op goede kwaliteit van afval scheiden. Bekijk onze tips om de gft bakjes fris en schoon te houden
 

Selecteer voor antwoord

Dit is afhankelijk van de afspraken die HVC heeft met de gemeente. Als in de betreffende gemeente de zakken gratis zijn, dan mogen de scholen ook gratis zakken ontvangen. Vaak hebben scholen meer zakken nodig dan bij woningen. Het is daarom ook mogelijk meerdere pakketten in een doos tegelijk te laten bezorgen door, bijvoorbeeld een chauffeur die langs de school rijdt. Informeer hiernaar bij de klantenservice

 

Selecteer voor antwoord

De afvalcoach komt, voor de introductiedag, langs om uitleg te geven aan het docententeam. Niet alleen over wat een afvalvrije school inhoudt, maar ook om uit te leggen wat er in welke bak mag. Tevens heeft de afvalcoach folders bij zich om uit te delen, waarin de vier afvalstromen worden beschreven en waarin staat welk afval in welke bak hoort. Op deze pagina lees je alles over afval scheiden.

Contact

Interesse? Neem contact op met jouw gemeente of stuur ons een mail.

mail ons
mail