Chaufeurs van HVC staan voor de klas en geven les over afvalscheiden op de basisschool

Afval scheiden op scholen

Bij bijna 100 basisscholen zamelen we het afval gescheiden in. Heeft de gemeente de afvalstoffenverordening aangepast? Dan kunnen we bij jouw basisschool gescheiden inzamelen. 

Afvalcoaches gaan klassen langs

Gaat je als school van start met het afval scheiden op school? Dan komt een van onze afvalcoaches langs. Zo ga je goed voorbereid van start.

Het afval scheiden op scholen begint met een unieke introductiedag. We komen dan met een wagen en 1 van onze chauffeurs naar school. De kinderen kunnen bij de wagen kijken. Onze afvalcoaches gaan alle klassen langs en geven tips over het afval scheiden. Ook delen zij bakjes uit in de klas voor het papier, rest en gft. De oude prullenbak wordt de nieuwe bak voor plastic, blik en drinkpakken. De deelnemende scholen maken gebruik van ons lespakket "De Groene Bende" en doe-platen voor de lagere klassen. 

 

Aanpassen afvalstoffenverordening

Het afval van scholen is in principe bedrijfsafval. Alleen als de gemeente de afvalstoffenverordening aanpast, kunnen we bij de basisscholen inzamelen. 

In de gemeenten

Afval scheiden op scholen doen we onder andere in de gemeenten:

 • Alblasserdam
 • Den Helder
 • Dordrecht
 • Drechterland
 • Enkhuizen
 • Hollands Kroon
 • Hoorn
 • Hendrik-Ido-Ambacht
 • Koggenland
 • Medemblik
 • Noordoostpolder
 • Opmeer
 • Papendrecht
 • Schagen
 • Stede Broec
 • Zeewolde
 • Zwijndrecht

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Dat hangt af van de gemeente. De volgende gemeenten zijn gestart met het scheiden van het afval. 

 • Alblasserdam
 • Bergen
 • Den Helder
 • Dordrecht
 • Drechterland
 • Enkhuizen
 • Hollands Kroon
 • Hoorn
 • Hendrik-Ido-Ambacht
 • Koggenland
 • Medemblik
 • Noordoostpolder
 • Opmeer
 • Papendrecht
 • Schagen
 • Stede Broec
 • Zeewolde
 • Zwijndrecht

In de gemeente Velsen en Zaanstad zijn er plannen om hier mee te starten.

Doet de school nog niet mee en wil je meer informatie ontvangen? Stuur dan een mail naar klantenservice@hvcgroep.nl.

Staat de school in een gemeente die niet is vermeld? Vraag bij de gemeente om meer informatie. Of mail afvalcoach@hvcgroep.nl, dan nemen we contact op, zodra de gemeente het beleid heeft gewijzigd.


 

Selecteer voor antwoord

Nee helaas niet. 

Op dit moment werken wij alleen voor basisscholen. We zijn wel aan het kijken of we op middelbare scholen het afval scheiden kunnen introduceren. Voor nu, adviseren we om  je huidige commerciële inzamelaar te contacten. 

 

Selecteer voor antwoord

Ja. Als de gemeente de afvalstoffenverordening heeft aangepast, mag een school met een kinderopvang meedoen. 

Ga goed na hoeveel restafval de kinderopvang produceert. Zitten er veel baby’s met veel luiers in de kinderopvang? Dan is het niet fijn om via minicontainers en 4-wekelijkse inzameling het restafval door ons af te laten voeren.  Het is mogelijk om het restafval via de huidige inzamelaar te laten verlopen. En wij kunnen het plastic, papier en gft ophalen. 
 

Selecteer voor antwoord

Basisscholen gaan hiermee verschillend om. De ene school zet de afvalbakken op het schoolplein neer. Een andere school heeft nog een oud fietsenhok of schuurtje over. Soms timmert een handige vader of moeder een mooie ombouw. Er zijn ook scholen die de bakken in een kamertje zetten dat nog over is. Loop je de school en het schoolplein rond, dan kom je vanzelf een plek tegen.
 

Selecteer voor antwoord

Sommige gemeenten betalen de kosten voor de introductiedag. Er zijn ook gemeente die een extra presentje geven aan de scholen, zoals een Dopper. De scholen zelf houden als tegenprestatie de omgeving van de school vrij van zwerfafval. De kosten van de inzameling zijn bij de meeste gemeenten voor rekening van de school zelf. Voor actuele prijzen stuur een mail naar afvalcoach@hvcgroep.nl

 

Selecteer voor antwoord

Ja, dat kan. We kunnen alleen het plastic en het gft voor een basisschool inzamelen.

De commerciële inzamelaar blijft het restafval en het papier inzamelen. Loopt het contract met hen af? Dan kunt u door ons ook het papier en restafval laten ophalen.
 

Selecteer voor antwoord

De afvalcoach komt, voor de introductiedag, langs om uitleg te geven aan het docententeam. Niet alleen over wat een afvalvrije school inhoudt, maar ook om uit te leggen wat er in welke bak mag. De afvalcoach deelt folders uit te delen, waarin de vier afvalstromen beschreven staan. 
 

Selecteer voor antwoord

In principe is dit niet mogelijk. De scholen gaan mee met de inzameling zoals dat in de wijk is georganiseerd.

Selecteer voor antwoord

Nee, dit is niet mogelijk. Wij werken via een vast inzamelschema en kunnen niet op afspraak inzamelen. In de praktijk zien we bij andere basisscholen dat het heel goed op te lossen is. Bij de ene school zet de buurvrouw de bakken even buiten. Een andere school heeft een juf of meester vlakbij wonen. Of een tweetal kinderen uit groep 8 os verantwoordelijk voor het buiten zetten van de bakken. Vaak is het eenmalig een afspraak maken wie de bak buiten zet tijdens de vakanties. Zo los je het voor de rest van het jaar op.
 

Selecteer voor antwoord

Jouw school kan gebruik maken van het afvalbrengstation. Of laat eenmalig een grote afzetcontainer plaatsen door een commercieel afvalbedrijf.

Selecteer voor antwoord

Nee. Ophalen is niet mogelijk. Scholen mogen het grof afval alleen naar het afvalbrengstation brengen.

Selecteer voor antwoord

Ja. Een extra grondstoffenbak vraag je het snelste aan via onze klantenservice.

Selecteer voor antwoord

Neem hiervoor binnen 1 werkdag contact op met onze  klantenservice 0800-0700 klantenservice@hvcgroep.nl

Selecteer voor antwoord

Je kunt deze kopen via onze webshop. Bij Blokker, Action en verschillende supermarkten zijn de biozakjes te koop. Wij verstrekken deze zakjes niet gratis.
 

Selecteer voor antwoord

Het doel van afval scheiden op school is om zo min mogelijk restafval over te houden. Het is daarom niet direct mogelijk om een extra restafvalbak te ontvangen. Wij kunnen een afspraak voor je maken met de afvalcoach. De afvalcoach komt dan naar schools om te kijken waar het restafval uit bestaat en hoe de school het afval nog beter kan scheiden of restafval kan voorkomen. Als blijkt dat er echt een tekort aan capaciteit restafval is, dan kan de afvalcoach besluiten om een extra restafvalbak bij te laten plaatsen. Stuur hiervoor een mail naar onze klantenservice.
Hieraan zijn voor de school geen extra kosten aan verbonden . Dit kan de afvalcoach zelf uitzetten.
 

Selecteer voor antwoord

De papieren handdoekjes zijn nat. Daarom mogen ze in de bak voor het restafval.

Selecteer voor antwoord

Het spel ‘de milieu- inspecteur’ leert kinderen dat afval eigenlijk niet bestaat en grondstof is voor nieuwe producten en groene energie. Het spel bestaat uit 3 rondes. De 1e ronde moeten de kinderen binnen korte tijd op een grote zoekplaat omcirkelen wie goed omgaat met afval en wat verkeerd gaat met afval (zoals glas op de grond). Bij de 2de ronde krijgen de groepjes kaartjes met foto’s van afval. Deze moeten op het juiste bord geplakt worden, net zoals je afval op het afvalbrengstation in de juiste bak moet doen. De 3e ronde gaat het om producten gemaakt van afval. Van welk afvalsoort is bijvoorbeeld een fleecetrui gemaakt. Daarna is het tellen geblazen en wordt het winnende groepje bekend gemaakt. Zij zijn dan de Milieu Inspecteur. Het spel kunnen we als gastles op school aanbieden.
 

Selecteer voor antwoord

Het is een lespakket voor groep 7 en 8. Het is voor de basisscholen in ons verzorgingsgebied ontwikkeld. Onze groene bende maakt zich sterk voor een schone wereld. Door bewust om te gaan met het voorkomen en scheiden van afval.  

Het lespakket bestaat uit een magazine. In het magazine lees je wat duurzame energiebronnen zijn. Welk afval Carry Slee op een dag heeft. Wat een warmtenet is en nog veel meer. Ook kun je een quiz doen. De docent heeft keuze uit 4 lesbladen om samen met de 4 instructiebladen het boekje te behandelen.

Wil je het magazine voor je leerlingen bestellen? Stuur een mailtje met je gegevens naar rondleiding@hvcgroep.nl. Vermeld daarbij hoeveel boekjes je wil hebben. 
 

Selecteer voor antwoord

Tijdens de introductiedag wordt de wagen speciaal voor de school een dag gereserveerd. Onze chauffeur laat de kinderen zien hoe een echte vuilniswagen werkt. Buiten deze introductiedagen is het mogelijk om voor een project een aanvraag te doen. Afhankelijk van onze planning kunnen we kijken of dit mogelijk is. Stuur hiervoor een mail naar communicatie@hvcgroep.nl.  

Selecteer voor antwoord

Scholen gaan hiermee verschillend om. Het is het makkelijkste om uit te gaan van de huidige situatie. Als de schoonmaakster, leerlingen uit groep 7 en 8 of de conciërge nu de bakjes legen, dan is de kortste klap om even te vragen of zij voortaan ook de andere bakjes willen doen. We hebben ook verschillende scholen die leerlingen uit groep 7 of 8 benoemen tot chef afval. Zij krijgen dan als taak het afval uit de klaslokalen te halen en zien toe op goede kwaliteit van afval scheiden. Bekijk onze tips om de gft bakjes fris en schoon te houden
 

Selecteer voor antwoord

Dit is afhankelijk van de afspraken die HVC heeft met de gemeente. Als in de betreffende gemeente de zakken gratis zijn, dan mogen de scholen ook gratis zakken ontvangen. Vaak hebben scholen meer zakken nodig dan bij woningen. Het is daarom ook mogelijk meerdere pakketten in een doos tegelijk te laten bezorgen door, bijvoorbeeld een chauffeur die langs de school rijdt. Informeer hiernaar bij de klantenservice

 

Selecteer voor antwoord

De afvalcoach komt, voor de introductiedag, langs om uitleg te geven aan het docententeam. Niet alleen over wat een afvalvrije school inhoudt, maar ook om uit te leggen wat er in welke bak mag. Tevens heeft de afvalcoach folders bij zich om uit te delen, waarin de vier afvalstromen worden beschreven en waarin staat welk afval in welke bak hoort. Op deze pagina lees je alles over afval scheiden.

Contact

Interesse? Neem contact op met jouw gemeente of stuur ons een mail.

mail ons
mail