vrouw kijkt naar wolk van afval

Wij gaan voor afvalvrij

We produceren allemaal afval, maar wat als we een toekomst kunnen creëren met minder afval om ons heen? Stel je voor dat we steeds minder hoeven te scheiden, verbranden of recyclen, simpelweg omdat er minder afval is. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor je portemonnee. Met kleine stappen kunnen we samen werken aan een toekomst zonder afval. Wij gaan voor een afvalvrije toekomst. Doe je mee? 

Onze toekomstdroom

Filmbestand
Volume
/
Video progress

Wist je dat...

we jaarlijks per persoon zo’n 455 kilo huishoudelijk afval produceren? Dat is meer dan een kilo afval per dag.

illustratie van een afvalzak die wijst naar een afvalzak die langzaam verdwijnt

Tien tips voor minder afval

Lees onderstaande tips om de berg afval bij je thuis te verminderen.

Tip 1: Antireclame sticker op de brievenbus 

Een hele simpele manier om bergen papier met plastic te voorkomen is om een NEE-NEE-sticker op de deur te plakken. Je kunt de sticker bij je gemeente bestellen. Dan heb je meteen een stuk minder afval in huis. 

Tip 2: Koop tweedehands 

Heb je iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands kan aanschaffen. Bespaar geld en ontdek unieke items op platforms zoals Marktplaats en Vinted. Verken kringloopwinkels en vintage kledingwinkels voor duurzame en stijlvolle keuzes.  
 

man kijkt of trui nog goed is

Eten en drinken

tip 3:    Lunchbakje en beker mee 

Drink je de hele dag koffie of thee en ben je onderweg? Neem dan je eigen beker mee. En voor dat boterhammetje tussendoor kun je uit de voeten met een mooie broodtrommel. Scheelt al een hoop plastic.

tip 4:    Maak je etensrestjes op 

Voedselverspilling staat op 1 wat betreft afval produceren. Duik je koelkast in en maak met de restjes nog een lekkere maaltijd voordat je hem weer vult met nieuwe producten. Nog oud brood over? Snijd het in kleine stukjes, wat olie erbij en in de oven voor heerlijke croutons. En ga met de bezem door je voorraadkast. Misschien vind je er nog wat lekkers dat je kunt opmaken voordat je nieuwe voedingsmiddelen koopt.

iemand doet een boterham in een broodtrommel

verpakkingen

Tip 5:    Verpakkingsvrije verzorgingsproducten 

Kijk eens in je badkamer. Hoeveel plastic staat daar? Voor veel producten zijn nu verpakkingsvrije alternatieven zoals zeepbars. En wasbare wattenschijfjes zijn ook een optie. Ook je wasmiddel kan duurzaam. Probeer eens een wasstrip uit. Dan heb je ook meteen meer ruimte.  

Tip 6:    Neem je eigen tas en verpakkingen mee 

Heel simpel, maar heel handig. Leg een opvouwbaar zakje klaar op een plek zodat je het niet vergeet. Hetzelfde geldt voor speciale zakjes voor je groente en fruit. Bewaar ze op 1 plek zodat je in de supermarkt geen nieuw exemplaar hoeft te kopen.  

weckpotten met ontbijtgranen en een zakje met sinaasappels

Spullen

tip 7:    Delen en lenen 

Hoe vaak heb jij een heggenschaar of een boor nodig? Niet dagelijks toch? Dat soort producten zijn makkelijk te delen met je buren. Een buurt-app helpt daarbij, of een online platform zoals Peerby. Dan hoef jij niet meer iets nieuws aan te schaffen. En het scheelt nog ruimte ook. 

tip 8:    Repareer kleding en spullen 

Heb je een scheur in je favoriete spijkerbroek? Vaak is kleding gemakkelijk te repareren en kan dan nog prima een ronde mee. Dit bespaart niet alleen geld, het verlengt ook de levensduur van je kleding. Hetzelfde geldt voor apparaten en fietsen die meestal goed te repareren zijn. Als je niet handig bent of gewoon geen zin om het zelf te fixen, ontdek dan eens of er in jouw gemeente een Repair Café is waar je hulp van een deskundige kunt krijgen.  

een hand gooit speelgoed in een tas

Luiers en afval scheiden

tip 9:    Wasbare luiers 

Luiers wassen, is dat niet iets van vroeger? Jazeker, maar het maakt weer helemaal een comeback met allerlei hippe luierbroekjes en inlegvellen. Het is wat gewas, maar je restafvalbak is nog nooit zo leeg geweest. En met een beetje mazzel word je kindje ook nog een stuk sneller zindelijk. 

tip 10:    Blijf afval scheiden 

Uiteraard zijn we niet zomaar van al ons afval af. Dus blijf nog je afval scheiden in verschillende bakken en dan kunnen wij het weer recyclen. Nog wat hulp nodig met afval? Download de HVC-app en weet wanneer je je bak buiten moet zetten, wat in welke bak hoort en hoe je afval kunt verminderen.  
 

3 kleine zwarte vuilniszakje met oranje hengsel

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Minder afval produceren is nog beter dan afval scheiden en recyclen. Dat komt omdat het grondstoffen en energie bespaart en daarmee dus ook beter is voor het klimaat.  

Selecteer voor antwoord

We zijn bewust bezig met het verminderen van ons afval. We gebruiken steeds minder verpakkingen en wegwerp-materiaal. Daarnaast organiseren we regelmatig duurzame initiatieven zoals kringloopmarkten voor collega's en geven we tips en tricks om afval te verminderen. 

Selecteer voor antwoord

Het idee dat huishoudens maar een klein beetje afval produceren in vergelijking met bedrijven, klopt niet. Als ieder huishouden al een klein steentje bijdraagt, dan levert dan een hoop op. Ook bespaart het verminderen van afval geld. Wat je repareert hoef je niet nieuw te kopen. En als je dan nog iets koopt en het is tweedehands, dan ben je vaak goedkoper uit. 

Download de HVC app!

  • Directe toegang tot de afvalkalender.
  • Krijg notificaties als je de bak aan de straat moet zetten.
  • Alle informatie over het scheiden van je afval altijd bij de hand.
""