Vrouw staat in de badkamer en houdt in linkerhand een lege tandpastatube vast en in rechterhand haar telefoon. Op scherm van telefoon zie je de barcode scannen-functie geopend van de afvalwijzer uit de HVC afval-app.

Afvalwijzer: foto herkenning en barcode scannen

De afvalwijzer is uitgebreid met 2 nieuwe mogelijkheden. Vanaf nu kun je een barcode van een product scannen of een foto maken. Hoe werkt het? Heel simpel. Maak een foto van een product of scan de barcode. Je krijgt daarna meteen advies in welke bak of container het hoort.

Donderdag 10 september 2020

Verpakkingsmateriaal

Dat is handig voor producten waarover je twijfelt. Denk bijvoorbeeld aan plastic speelgoed of emmers en wasmanden. Deze producten zijn wel van plastic, maar kunnen alleen goed verwerkt worden als je ze inlevert bij het afvalbrengstation. 

De app leert van de gebruikers

In de database van de vernieuwde afvalwijzer staan al ruim 150.000 gevalideerde barcodes. Ook herkent de afvalwijzer foto’s van producten. Hoe meer de app wordt gebruikt, hoe beter de database kan worden gevuld en hoe nauwkeuriger hij wordt. Dat betekent dat je in het begin wellicht niet meteen het gewenste antwoord krijgt op basis van je gemaakte foto of barcode. Daarom is het belangrijk dat de afvalwijzer veel gebruikt wordt, want zo kan de app ‘leren’. Staat de barcode er niet in? Stuur hem door, dan voegen we de barcode toe aan de afvalwijzer. Hetzelfde geldt voor het fotograferen van producten. Zo kunnen we samen de app nog completer maken. Gebruik jij hem ook?

Uiteraard kan je ook nog gewoon het invulveld blijven gebruiken om een product te zoeken. 

Veelgestelde vragen

Wat is er veranderd in de HVC afval-app?

De HVC afval-app is vernieuwd en uitgebreid. Via een menu onderaan kun je makkelijk wegwijs worden in de app. In de kalender zie je alle ophaalmomenten weergegeven. Bij locaties kun je alle plekken voor de verschillende afvalcontainers en afvalbrengstations vinden. Bij de afvalwijzer kun je er achter komen wat in welke bak hoort. Maak een foto, scan de barcode van het product of vul het invulveld in Je krijgt dan antwoord in welke bak het afval hoort. 

Hoe werkt de vernieuwde afvalwijzer?

In de vernieuwde afvalwijzer is het mogelijk om foto’s te maken van een afvalsoort of de barcode te scannen van een product. Het is ook nog steeds mogelijk om het invulveld te gebruiken en zelf een product in te voeren. 

Hoe kan ik foto’s maken van afval?

Ga naar het tabblad afvalwijzer in de HVC afval-app. Klik vervolgens op ‘Maak productfoto’. Zorg ervoor dat het product zoveel mogelijk binnen het fotokader is. Zorg dat er geen andere dingen op de foto staan. Kies vervolgens het product waar het mee overeenkomt. Je ziet nu waar je het afval kunt weggooien. 

Hij herkent het afval niet wat ik fotografeer. Wat moet ik doen?

Probeer het product nog op een andere manier te fotograferen en kijk of dat werkt. Zit er een barcode op? Scan dan de barcode. Mocht er geen barcode op zitten, vul het product dan in bij het invulveld op de afvalwijzer. Zoek op kernwoorden en typ niet direct het hele woord(en) in, na een aantal karakters gaat de afvalwijzer al zoeken.

Hoe scan ik een barcode van een product?

Ga naar het tabblad afvalwijzer in de HVC afval-app. Klik op ‘scan barcode’. Zorg ervoor dat de barcode binnen het kader staat. Je ziet nu waar je het afval kunt weggooien. 

De barcode wordt niet herkend, wat moet ik doen?

Nog niet alle barcodes worden meteen herkend. De database met barcodes breidt continu uit. Kijk eerst of het de juiste barcode is. Zo ja, probeer het dan op een andere manier. Maak een foto van het product of gebruik het invulveld.
Zo nee, probeer de barcode nogmaals te scannen. Wordt de barcode nog steeds niet herkend, help ons dan door binnen de app de barcode door te sturen. Zo kunnen de database met barcodes blijven aanvullen.

Hoe gebruik ik het invulveld?

Zoek op kernwoorden en typ niet direct het hele woord(en) in, na een aantal karakters gaat de afvalwijzer al zoeken.

Waarom werkt de nieuwe afvalwijzer nog niet perfect?

In de database van de vernieuwde afvalwijzer staan al ruim 130.000 gevalideerde barcodes. Ook herkent de afvalwijzer foto’s van producten. Hoe meer de app wordt gebruikt, hoe beter de database kan worden gevuld en hoe nauwkeuriger hij wordt.
 

Download de HVC app!

  • Directe toegang tot de afvalkalender.
  • Krijg notificaties als je de bak aan de straat moet zetten.
  • Alle informatie over het scheiden van je afval altijd bij de hand.
""

Gerelateerde tips en weetjes