Spelende kinderen in huis draaien aan de muur thermostaat. Vader kijkt vanuit de achtergrond toe.

7 tips om energiekosten te besparen

Wist je dat je met een paar simpele tips al snel op je energiekosten kan besparen? Zo bespaar je niet alleen op kosten, maar is dit ook goed voor het milieu. We geven je 7 bespaartips.

Vrijdag 6 december 2019

7 tips die je helpen te besparen.

tip 1. korter douchen

Bijna 20% van je warmte-/gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en de keuken. Door korter te douchen bespaar je al snel op je warmte-/gasverbruik. En ga je vaak in bad? Dit kost 3 keer zoveel water als een snelle douche. 

tip 2. vervang lampen voor led-verlichting

Wanneer je bijvoorbeeld gloei- en halogeenlampen vervangt door ledlampen, bespaar je veel energie. Ledlampen zijn 85% zuiniger dan gloeilampen en verbruiken 75% minder stroom dan halogeenlampen. 

tip 3. voorkom sluipverbruik

Ook wanneer je op vakantie gaat, kun je energie (en dus geld!) besparen. Iets waar niet veel mensen aan denken is om de koelkast en vriezer leeg te maken en helemaal uit te zetten. Trek voordat je vertrekt zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Dat is energiezuinig en zo weet je ook zeker dat er niks mis kan gaan. Het is bovendien vaak een kleine moeite. Vergeet hierbij je opladers niet. 
Het is niet bij iedereen bekend, maar sommige apparaten gebruiken energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan en de stekker nog in het stopcontact zit. Dit noemt men sluipverbruik. Sommige apparaten functioneren niet zonder stand-by stand, zoals de cv-ketel en de elektronische deurbel, maar over het algemeen kun je sluipverbruik makkelijk voorkomen. Per jaar is een huishouden hiermee gemiddeld wel 450 kWh extra kwijt. Dat is jaarlijks zo’n 90 euro. Televisies, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica gebruiken nog steeds stroom wanneer ze uit staan.  

tip 4. bespaarstekker

Soms is het moeilijk om een apparaat helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. Een bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact is dan een goede oplossing. Deze bespaarstekker genaamd Stand-by killer, Energy keeper of Powersaver, schakelt de stand-by stand volledig uit. Je kunt bespaarstekkers kopen voor je televisie met dvd-recorder, je computer met randapparatuur en het koffiezetapparaat. Ze zijn ook te koop voor elektrische boilers en kantoorapparatuur. Laat je dus goed voorlichten door de leverancier, want ze werken op verschillende manieren. Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan, zoals een computer met randapparatuur? Dan kun je de stekkers ook in een contactdoos stoppen met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos uit na gebruik.

tip 5. met de was kan je besparen

Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was met het eco-programma. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Sommige oude apparaten verbruiken veel meer energie dan nieuwe apparaten, ook dan is het slim om eens te kijken of de oude wasmachine of droger aan vervanging toe is en te kiezen voor een nieuwe met A+++ label. 

tip 6. zuinig koken

Je denkt er misschien niet direct aan maar door het eten met weinig water op te zetten kan je energie besparen. Gebruik dan ook een zo klein mogelijke pan en kook water altijd met een deksel op de pan. Denk er dan aan om zodra het kookt het gas lager te zetten zodra het water kookt. En kook je al op inductie? Dan draag je nu al een steentje bij aan zuinig koken. 

tip 7. ijs uit de vriezer

Door de vriezer regelmatig te ontdooien verbruikt deze minder stroom. Een laagje ijs van 2 mm kost al snel 10% meer energie. Ook baat het om de koelkast regelmatig te ontdooien.
 

Gerelateerde tips en weetjes

Besparen kan je leren

Als je echt wilt besparen op energie dan is het belangrijk om ook gewoontes aan te passen.

10 nov
stekker