Foto van de locatie waar de boring tussen Sliedrecht en Dordrecht uitgevoerd wordt

Boring onder de Merwede

Vanaf januari 2024 legt aannemer A.Hak in opdracht van HVC een nieuwe leiding aan van Sliedrecht, onder de Merwede-rivier door, naar Dordrecht. Via deze leiding wordt vanaf eind 2024 dan 100% duurzame warmte geleverd aan het warmtenet Sliedrecht.

Werkzaamheden Boring onder de Merwede opnieuw uitgesteld

Op dinsdagmiddag 9 april hebben HVC en aannemer A.Hak helaas moeten besluiten om de 'intrekoperatie' voor het project ‘Boring onder de Merwede’ opnieuw uit te stellen.

Samenwerking

In samenwerking met de gemeente, Tablis Wonen en bewoners is de afgelopen jaren het warmtenet door Sliedrecht aangelegd. Inmiddels zijn daar al ruim 1100 huishoudens op aangesloten en sluiten we de komende jaren nog veel meer woningen en gebouwen aan.
Op dit moment wordt warmtenet nog gevoed door de gasgestookte warmtecentrale aan de Thorbeckelaan. Maar daar komt verandering in.

100% duurzame warmte

Vanaf januari 2024 legt aannemer A.Hak in opdracht van HVC een nieuwe leiding aan van Sliedrecht, onder de Merwede-rivier door, naar Dordrecht. Via deze leiding wordt vanaf oktober 2024 dan 100% duurzame warmte geleverd aan het warmtenet Sliedrecht. De warmtecentrale Thorbeckelaan schakelen we dan uit. Die dient dan alleen nog als noodvoorziening.

Boring van 1200 meter

Er staat dus nog iets bijzonders te gebeuren in Sliedrecht. Een technisch hoogstandje dat in Nederland nog niet vaak is uitgevoerd. De leiding wordt namelijk aangelegd via een gestuurde (HDD) boring van 1.200 meter tussen het HVC terrein in Dordrecht en Intermezzo (naast het spoor Baanhoek). Daarbij passeren we de Merwede-rivier op het diepste punt op zo’n 25 meter. 

Een HDD boring (Horizontal Directional Drilling) is een beproefde techniek die al een aantal keer in Sliedrecht is uitgevoerd. In de onderstaande animatie leggen we uit hoe de werkzaamheden uitgevoerd worden en welke maatregelen daarvoor nodig zijn.

Video lassen leidingstrengen

De twee leidingstrengen van 1.200 meter lassen we langs de Parallelweg in Sliedrecht aan elkaar. In deze video zie je hoe we dat doen.

Feiten & cijfers

Wil je meer technische informatie of feiten & cijfers over dit project weten? Bekijk dan de pagina Technische informatie boring Merwede.

bekijk de animatie

in deze animatie leggen we uit hoe het project 'Boring onder de Merwede' wordt uitgevoerd

Filmbestand
Volume
/
Video progress

Volg het project

Wil je dit project op de voet volgen? Download dan de BouwApp op je smartphone via de App Store of Google Play Store

Via de BouwApp houden we je in tekst en beeld op de hoogte van de werkzaamheden, planning en verkeersmaatregelen. Uiteraard vind je de informatie ook op deze website bij werkzaamheden.

Vragen over de werkzaamheden? Stel ze via de BouwApp of de contactbutton op deze pagina en we beantwoorden die dan zo snel als mogelijk.

logo BouwApp

Financiering door Europese Unie

Het project 'Boring onder de Merwede' wordt mede gefinancierd door de Europese Unie via het programma: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)

logo van de Europese Unie

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Nederland gaat stap voor stap van het aardgas af. Dat betekent dat we straks in 2050 allemaal op een andere manier ons huis gaan verwarmen en koken. Ook de Sliedrecht wordt aardgasvrij. Onder andere via een warmtenet dat we in samenwerking met gemeente, bewoners en woningcorporaties aanleggen. Daar zijn al bijna 1100 woningen op aangesloten en er volgen er de komende jaren nog veel meer.  Op dit moment wordt de warmte nog opgewekt door de (gasgestookte) warmtecentrale Thorbeckelaan. Dat moet en kán dan ook duurzamer. Daarom leggen we - zoals gepland - een nieuwe leiding aan die straks bijna 100% duurzame warmte uit de HVC Slibverwerkingsinstallatie naar Sliedrecht brengt. De warmtecentrale Thorbeckelaan kan dan uitgezet worden.  

Selecteer voor antwoord

De aandeelhouders van HVC zijn 51 gemeenten (waaronder Sliedrecht) en 8 waterschappen. Deze waterschappen zuiveren het afval/rioolwater tot nieuw drinkwater. Bij dit proces blijft er rioolslib over als restproduct. In de HVC Slibverwerkingscentrale aan de Baanhoekweg in Dordrecht wordt dit natte rioolslib gedroogd met warmte uit de afvalenergiecentrale (AEC). Bij het drogen komen warme dampen (brüdendamp) vrij. Deze dampen vangen we af en zetten we om in warmte voor het warmtenet. Er is op jaarbasis genoeg duurzame warmte voor ongeveer 7.000 huishoudens.

Selecteer voor antwoord

Er zijn niet meer risico’s dan bij andere projecten waarbij leidingen aangelegd worden via een gestuurde (HDD) boring. HVC en haar aannemers hebben hier veel ervaring mee. De afgelopen jaren zijn er met succes o.a. in Sliedrecht vergelijkbare projecten uitgevoerd. Bijvoorbeeld de 540 meter lange boring in de Deltalaan in Sliedrecht.

Contact warmtenet Sliedrecht

Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet of wil je meer weten over bepaalde werkzaamheden?

Mail ons je vraag
HVC helm