Challenge Opmeer
Gemiddeld gooit iedere Opmeerder jaarlijks 108 kilo fijn huishoudelijk restafval weg. Ruim 77% van dit afval kan opnieuw gebruikt worden als het wordt gescheiden. Denk aan een bananenschil, een kartonnen doos of een theezakje. Met gemak besparen we zo 100 gram restafval per dag. Die uitdaging gaan we in de gemeente Opmeer aan! Samen drie maanden lang 100 gram restafval per dag besparen levert je 20 euro op! Doe jij ook mee?
Wat is de challenge in Opmeer?
- Alle inwoners van Opmeer besparen vanaf 1 oktober 2024 drie maanden lang elke dag 100 gram restafval per persoon.
- Iedereen doet automatisch mee met de challenge, het is dus niet nodig om je ergens aan te melden.
- Lukt het om deze challenge samen te volbrengen, dan ontvangt ieder huishouden in Opmeer 20 euro.
- Restafval besparen kan simpel en op heel veel manieren.
- Voorkom afval door je eigen verpakkingen mee te nemen of gooi bijvoorbeeld één bananenschil en 2 eierschalen niet bij het restafval maar in de bak voor gft en etensresten.
Gratis gft-bakje
Bijna 33% van het restafval bestaat uit gft en etensresten. Om het scheiden makkelijker te maken is een klein bakje op het aanrecht heel handig! Daarom geeft gemeente Opmeer alle inwoners een gratis gft-bakje!
De bakjes kunnen opgehaald worden bij het gemeentehuis:
- Maandag t/m donderdag van 09.00 – 17.00 uur en vrijdag van 09.00 – 12.00 uur
- Eén bakje per huishouden
- Op=op
Minder restafval goed voor milieu en portemonnee
Bij de verbranding van restafval komt CO2 vrij, wat schadelijk is voor het milieu. Om die reden wordt de belasting op het verbranden van restafval, en daarmee ook de afvalstoffenheffing, steeds hoger. In Opmeer is slechts 23% van het ingezamelde restafval écht restafval. De rest kan nog hergebruikt worden als het wordt gescheiden en in de juiste bak beland. Dat betekent dat het niet alleen zonde is voor de natuur om geen restafval te scheiden, maar ook duur. De ambitie om de hoeveelheid restafval verder te verlagen is in juli dit jaar vastgelegd in het nieuwe Grondstoffenplan van de gemeente.
Lokale ambassadeurs roepen op om mee te doen
We gaan deze unieke uitdaging graag sámen aan. Met inwoners, de gemeente en met onze medewerkers. Afvalcoaches gaan de wijken in en er komt een mobiele milieustraat, waar inwoners klein grof afval kunnen inleveren. Daarnaast zijn kinderburgemeesters Julia Schipper en Luuk Ganzinga, theatermaker Nout Pekel en zwerfafvalraper Anne de Bruin ambassadeur van de challenge.
Theatermaker Nout
Weet jij eigenlijk wat een onsje is?
Wat hoort waar?
Twijfel je over een product en weet je niet in welke bak het hoort? Check de afvalwijzer.
Meest gestelde vragen
Selecteer voor antwoord
Wat is Challenge Opmeer?
Challenge Opmeer is een gezamenlijke (communicatie)campagne van HVC & gemeente Opmeer om inwoners uit te dagen hun restafval te verminderen. Dat kan door afval te voorkomen of meer grondstoffen uit het restafval te halen. Vanaf 1 oktober tot en met 31 december worden de inwoners van Opmeer uitgedaagd om elke dag 100 gram per persoon restafval te besparen. Als het lukt om het gezamenlijke bespaarresultaat te halen, dan ontvangt ieder huishouden in Opmeer een cadeaubon van 20 euro die lokaal besteed kan worden.
Selecteer voor antwoord
Wat is er uniek aan Challenge Opmeer?
In veel Nederlandse gemeenten worden inwoners aangespoord om minder afval te maken en meer te recyclen. Meestal wordt dit gedrag gestimuleerd met een negatieve prijsprikkel, voor meer restafval betaal je meer. In Opmeer wordt juist een positieve beloning gekoppeld aan bespaargedrag: voor minder restafval word je beloond met 20 euro. Dit is voor zover bekend de eerste gemeente in Nederland die een positieve beloning koppelt aan beter afval scheiden.
Selecteer voor antwoord
Wat als ik de enige ben in mijn straat die bespaart?
Challenge Opmeer is een gezamenlijke challenge. Als alle inwoners 100 gram restafval per dag besparen, dan behalen we met de gehele gemeente het totaalresultaat en ontvangen alle huishoudens de beloning. Dat betekent dat je ook meer dan 100 gram per dag mag besparen. Je kunt je omgeving enthousiasmeren door je eigen tips met hen te delen of te wijzen op de handige bespaartips op de website.
Selecteer voor antwoord
Wat gebeurt er na Challenge Opmeer?
In januari 2025 wordt bekend gemaakt of het doel van de challenge is behaald en ontvangt ieder huishouden informatie over hoe zij de beloning van 20 euro ontvangen en waar deze te besteden is. Je wordt aangemoedigd om door te blijven gaan met de nieuwe manieren van afval scheiden waar je tijdens de challenge mee bent gestart.
Selecteer voor antwoord
Wat mag er in de restafvalbak?
Als je het afval goed scheidt, blijft er nog maar weinig restafval over. In het restafval horen bijvoorbeeld:
- kattenbakkorrels,
- piepschuimverpakkingen,
- spuitbussen,
- vuile pizzadozen.
Bekijk wat er nog meer in de restafvalbak mag.
Selecteer voor antwoord
Wat mag er in de gft-bak?
Elke dag hebben we afval van groente, fruit en andere etenswaren. Denk bijvoorbeeld aan klokhuizen, koffieprut, visgraten, maar ook etensresten die overblijven na een maaltijd. Net als tuinafval mag dit in de gft-bak (groene bak). Want alleen dan kunnen we er weer biogas en compost van maken.
Selecteer voor antwoord
Wat mag er in de bak voor plastic, blik en drinkpakken?
Hiervoor is een handig ezelsbruggetje. Stel jezelf 3 vragen:
- Is het een verpakking?
- Is het leeg?
- Komt het uit keuken of badkamer?
3x ja? Dan hoort het bij plastic, blik en drinkpakken!
Meer informatie
- Bekijk de vlog van onze afvalcoaches - Wat mag er in de plastic bak?
- Bekijk de vlog en zie de instinkers - Plastic: Waar gooi ik dit weg?
Selecteer voor antwoord
Wat mag er in de bak voor papier en karton?
Schoon en droog papier en karton mogen bij het oud papier. Je hebt meer papier in huis dan je denkt. Cadeaupapier en eierdozen horen bijvoorbeeld ook bij het oud papier. Papier kunnen wij tot 7 à 8 x recyclen. Daarom houden wij het apart. Er is een wereld te winnen met papier. Laten we daar samen voor zorgen.
Selecteer voor antwoord
Waarom en hoe moet ik textiel inleveren?
Gat in je sok of scheur in je broek? Ook kapot of versleten textiel ontvangen wij graag. Net als knuffels, schoenen, riemen, tassen en petten. Alle soorten textiel mogen bij elkaar in een plastic zak. Knoop de zak goed dicht dan blijft het textiel beschermd tegen water en eventuele viezigheid die mensen soms in de container erbij gooien. Textiel dat vervuild raakt, moet worden afgekeurd en verbrand. Dat is zonde, want dan kan het dus niet meer worden gerecycled.
Selecteer voor antwoord
Waarom afval scheiden, alles komt toch op één hoop.
Het verhaal dat al het gescheiden afval uiteindelijk toch op de grote hoop in de verbrandingsoven terecht komt. ‘Ik heb het zelf gezien’, of ‘Ik heb het gehoord van mijn buurman die bij de vuilverbranding werkt’, zijn veelgehoorde reacties. Dit is een fabel met de grootste impact op kilo’s en milieu.
De oorsprong van dit verhaal kan voortkomen uit het verleden waar dit heel soms, en op kleine schaal, plaatsvond toen er nog niet genoeg verwerkingscapaciteit was voor gft en etensresten. Een andere oorzaak kan zijn dat soms partijen die apart ingezameld worden alsnog worden afgekeurd omdat de gescheiden stroom te vervuild is om op de gewenste manier verwerkt te worden. Daarom is het belangrijk om je afval zorgvuldig te scheiden: gooi bijvoorbeeld geen plastic bij het oud papier of in de gft-bak.
In de praktijk wordt gescheiden ingezameld afval in principe op passende wijze verwerkt. Het blijkt dat nog niet al het ingezamelde materiaal geschikt is voor hoogwaardige recycling, dus des te meer reden om nog meer en beter te gaan scheiden.