etensresten

Doe meer met je gft

Gooi jij ook zoveel groente, fruit en tuinafval weg? Hieronder staan tips om gft te vermijden of het juist een tweede leven te geven.

In de keuken

Kruiden en kruidenplantjes
Koop jij ook vaak losse kruiden of kruidenplantjes uit de supermarkt? Deze plantjes gaan vaak snel dood, en komen dan bij het gft-afval terecht. Een duurzamere keuze is om een klein kruidentuintje aan te leggen met vaste kruiden die je vaak gebruikt. Ook op een klein balkon kan dit makkelijk. Let er op dat je woekerende kruiden zoals munt en citroenmelisse in een aparte pot zet. Kruiden die het hele jaar overleven in Nederland: Munt, Tijm, Rozemarijn, Bieslook, Citroenmelisse, Salie, Oregano en Maggiplant.

Groenterestjes laten groeien
Sommige groenten kan je opnieuw laten uitgroeien in water. Leg het stukje groente in het water en ververs het water elke dag. Zodra de groenten goed geworteld zijn kan je ze terugzetten in de aarde. Dit kan je bijvoorbeeld doen met: bosui, prei, bleekselderij, bascillicum, zoete aardappel, venkel, sla, gember, ui, knoflook, bieten en wortel.

Pitten en zaden
Vaak kan je met pitten en zaden nog heel wat doen, zoals:

Pitten ontkiemen
Je kan de pitten van avocado’s, mango’s, citroenen en dadels ontkiemen in water. Even wachten tot de pit voldoende wortels heeft aangemaakt voor je het jonge plantje terug in de aarde stopt.

Vogelvoer maken van noten, zaden en pitten
Pompoen- en zonnebloempitten zijn heel geschikt om vogelvoer mee te maken. Maar ook lijnzaad, havermout, boekweit, chiazaad, groene erwten, linzen, mais, pinda’s en rozijnen zijn favorieten onder vogels.

Zelf planten opkweken uit zaden
Veel pitten en zaden van groenten en zelfs fruit kan je gebruiken om zelf planten mee op te kweken. Bewaar de pitten en zaden van je groente- en fruitrestjes zoals tomaten, aardbeien, blauwe bessen, komkommers, pompoenen, courgettes en zaai ze op tijd in. Let er wel op dat je de beste resultaten krijgt met biologisch geteelde groenten en fruit. Zaden van exotische groenten en fruit paprika’s en meloenen kan je ook opkweken, maar daar zullen weinig vruchten vanaf komen omdat het net te koud is in Nederland.

In de tuin

Gft in de moestuin
Gebruik gft-afval in de moestuin. Zo kan je schillen van citrusvruchten en eierschalen gebruiken om plantjes in te zaaien. Als het plantje goed geworteld is kan het in z’n geheel in de moestuin. Let er bij het gebruik van citrusvruchtschillen wel op of je zaailing houdt van zuur.

Afscheiding in de tuin
Maak een natuurlijke afscheiding in je tuin van gesnoeide buigbare takken. Of gebruik gesnipperd hout

Etensresten voor de bodem
Je kunt ook schone eierschalen, stukjes bananenschillen en koffieprut mengen door bestaande aarde.  Hierdoor wordt de aarde luchtig en verrijkt met kalk, stikstof en calcium, waardoor je planten sneller kunnen groeien. Maak de eierschalen en bananenschillen wel goed klein en meng het samen met de koffieprut goed door de aarde.