Eerste zonnepanelen zonnepark Braambergen

Eerste zonnepanelen voor zonnepark op stortlocatie Braambergen

Op 31 mei legden we de eerste zonnepanelen van het zonnepark op de voormalige stortlocatie Braambergen in Almere. Dit was het officiële startsein voor de bouw van het zonnepark. Als het zonnepark in oktober af is, leveren bijna 26.000 zonnepanelen 14 megawattpiek (MWp) aan opwekvermogen. Dat is genoeg duurzame energie om circa 4.500 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Dinsdag 31 mei 2022

Duurzaam bouwen

Energiezorg realiseert het zonnepark. Energiezorg is een samenwerking tussen de bedrijven Afvalzorg en HVC. We bouwen het zonnepark op zo’n 10 van de bijna 50 hectare die de locatie Braambergen groot is. We doen dit zo duurzaam mogelijk. Zo is de fundatie van het zonnepark van Solarbase. Een  duurzaam beton-achtig materiaal, gemaakt van secundaire bouwstoffen, dat uitstekend geschikt is als fundering. Hierdoor hoeven we de constructie voor de zonnepanelen niet in de stortlocatie zelf te boren en lopen we niet het risico dat we de afdekking van de stortlocatie beschadigen.

Solar base

Afvalzorg en HVC combineren kennis voor duurzame energie

Voormalige stortlocaties zijn bijzonder geschikt voor het opwekken van duurzame energie, zonder dat dit ten koste gaat van andere activiteiten. Energiezorg ontwikkelt duurzame energie projecten zowel op Afvalzorg-locaties als op locaties van derden. Afvalzorg en HVC combineren in Energiezorg hun kennis van stortplaatsen en duurzame energieproductie. In de samenwerking zijn inmiddels zonneparken gerealiseerd op de voormalige stortlocaties Crayestein (Dordrecht), Wieringermeer (Middenmeer) en Boekelermeer (Alkmaar). Bij zonnepark Braambergen werken we daarnaast samen met de gemeente Almere. Zij nemen de komende 15 jaar de stroom van het zonnepark af voor eigen verbruik.

Inwoners van Almere profiteren mee

Inwoners van Almere kunnen participeren in het zonnepark. Dit betekent dat zij kunnen investeren en daarmee financieel profiteren van het rendement van het zonnepark. Zodra de bouw is afgerond, start het participatietraject. De details rond de participatie worden de komende periode verder uitgewerkt.

Over Braambergen

Braambergen is van Afvalzorg. In maart 2008 sloot de locatie al voor het storten van afval. De overige afvalverwerkingsactiviteiten stopten in 2021. Er is een uniek heuvellandschap ontstaan in het vlakke Flevoland. Samen met de gemeente Almere en Staatsbosbeheer werkt Afvalzorg aan een definitieve eindbestemming van de locatie om het daarna weer open te stellen voor de Almeerders. Er zijn ambitieuze plannen voor nieuwe natuur, recreatie en sportfaciliteiten in combinatie met duurzame energie. Op dit moment worden delen van het terrein al gebruikt voor een  mountainbike-parcours en een wijngaard. Het zonnepark wordt zo goed mogelijk ingepast in het landschap, zodat de omgeving aantrekkelijk en geschikt blijft voor recreatie. Een mooi voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik.