man met kinderen op de bank

Energierapport

Elke maand geven wij je heel gemakkelijk inzicht in je warmteverbruik via het energierapport. Hierin wordt duidelijk hoeveel warmte er verbruikt is en of dat meer of minder is dan vergelijkbare huishoudens. We vertellen je graag hoe het energierapport in elkaar zit.

Toelichting energierapport.

Op de eerste pagina van het energierapport wordt direct duidelijk hoe jouw jaarnota er naar verwachting uit gaat zien op basis van je huidige verbruik en tarieven. En of je dus naar verwachting geld terugkrijgt, of moet bijbetalen. Dit berekenen we met een aantal gegevens:

  • We laten zien wat de kosten zijn voor de tot nu toe verbruikte warmte sinds jouw laatste jaarnota of sinds je klant bent geworden.
  • We laten zien hoeveel warmte we verwachten dat je in totaal gaat verbruiken tot aan jouw volgende jaarnota. Dit berekenen we met behulp van je verbruik tot nu toe, jouw persoonlijke verbruiksprofiel en de weersverwachting. Ook zie je wat de kosten zijn voor dit verwachte verbruik.
  • We laten zien wat het totaalbedrag aan tot nu toe betaalde termijnbedragen is.
  • We laten zien wat het totaalbedrag aan termijnbedragen zal zijn tot aan de jaarnota.

Op basis van deze gegevens kunnen we een inschatting maken of je naar verwachting moet bijbetalen op de jaarnota, of dat je een bedrag terugkrijgt. Wel zo inzichtelijk.

advies termijnbedrag

Als we minimaal van een half jaar meetgegevens hebben, geven we op de eerste pagina van het energierapport een advies over de hoogte van het termijnbedrag. Zo voorkomen we verrassingen op de jaarnota. Als je naar verwachting een bedrag moet bijbetalen, stellen we een hoger termijnbedrag voor. Als je naar verwachting een bedrag terugkrijgt op de jaarnota, stellen we juist een lager termijnbedrag voor. Je mag natuurlijk zelf besluiten of je het termijnbedrag aanpast, of dat je het zo laat staan.

Warmteverbruik in vergelijking met anderen

Het warmteverbruik wordt vergeleken met verschillende type woningen. Afhankelijk van in wat voor type woning je woont, kun je beoordelen of je zuinig bent in vergelijking tot de gemiddelde woning volgens het Nibud.

gasverbruik per type woning

warmteverbruik is als een badkuip.

Het maandelijkse warmteverbruik lijkt, wanneer je dit in een grafiek plaatst, op een badkuip. Dit ‘badkuip-principe’ komt doordat je in de wintermaanden veel warmte verbruikt om je huis te verwarmen, terwijl dit in de zomer niet nodig is. Dan blijft alleen het verbruik over voor warm water gebruik, bijvoorbeeld om te douchen. In een wintermaand verbruikt een gezin makkelijk 7x zo veel warmte als in een zomermaand. 

De kosten voor warmte worden op het energierapport getoond over de afgelopen maand. Door het ‘badkuip-principe’ kan dit per maand erg verschillen.

Weetje: in januari en februari samen wordt al bijna een derde van het totale energie voor een jaar verbruikt.
 

Vergelijk met vorig jaar

We vergelijken jouw verbruik met het verbruik van vorig jaar. Hierop kan het verschil in winter van invloed zijn. Bij een strenge winter is het verbruik over het algemeen hoger dan bij een relatief warme winter.  

Het kan zijn dat je alleen je huidige verbruik ziet. Dat kan bijvoorbeeld doordat je verhuisd bent, een andere leverancier had of nog geen slimme meter. We tonen de gegevens vanaf het moment dat je bij ons klant bent en een slimme meter hebt. 
 

 

gasverbruik per maand in een staafdiagram

energierapport en het prijsplafond

In 2023 geldt het prijsplafond voor energie. Voor warmte geldt tot een verbruik van 37 GJ een maximaal tarief van € 47,38. Het tegoed van het prijsplafond wat je (eventueel) nog over hebt uit 2023, zie je terug in het tussentijdse overzicht.