Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Compostdag: kom gratis compost scheppen op 17 maart

donderdag 08 maart 2018

Compostdag: kom gratis compost scheppen op 17 maart

Groente-, fruit-, tuinafval (gft) en etensresten vormen de basis voor groen gas en compost. Tijdens de compostdag op zaterdag 17 maart 2018 kunt u tussen 8.00 en 15.00 uur gratis compost scheppen bij onze vergistingsinstallatie in Middenmeer (Koggenrandweg 1) en bij de compostering in Purmerend (Netwerk 60-62). In samenwerking met ons organiseren diverse gemeenten op of rond 17 maart ook hun eigen compostdag. Verder kunt u op 17 en 24 maart zien hoe gft wordt verwerkt tot compost en groen gas tijdens de kijkdagen in Middenmeer.

Voor wie
Inwoners van gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Stede Broec, Medemblik, Hoorn, Hollands Kroon, Koggenland, Opmeer, Purmerend en Edam-Volendam zijn van harte welkom om op 17 maart gratis compost bij HVC te komen scheppen. Let wel op:afdekken van een aanhanger met een zeil of net is verplicht en nalatigheid kan u een forse boete opleveren. Woont u in een andere gemeente of zijn deze locaties te ver bij u vandaan? Kijk op de website van uw gemeente om te zien of er bij u in de buurt ook een compostdag wordt georganiseerd waarbij u gratis compost kunt afhalen.

Waarom deze actie
HVC en de gemeenten willen u met deze actie bedanken voor het scheiden van uw gft en etensresten. Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Compost verbetert de structuur van de bodem, regelt de doorlaatbaarheid en geeft voeding aan planten. Ook gaat het bodemziekten tegen. Gft en etensresten: samen halen we eruit wat erin zit Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt in de gft-bak. De andere helft in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Ook van uw grof tuinafval kan compost worden gemaakt. Bekijk wat er allemaal bij het gft mag.

Van appelschil tot appeltaart
Op zaterdag 17 en 24 maart 2018 organiseert HVC op haar vestiging in Middenmeer kijkdagen. Na een presentatie krijgt de deelnemer (≥11jaar) een rondleiding over het terrein waarbij duidelijk wordt hoe van gft groen gas en compost wordt gemaakt. Tijdens de kijkdagen in Middenmeer kunt u ook zien hoe een appelschil uiteindelijk weer een appeltaart wordt. Via virtual reality gaat u mee op reis met de appelschil. De appelschil wordt met ander gft verwerkt tot groen gas en compost. Door dit compost kan de appelboom in de tuin weer groeien en belandt de appel uiteindelijk in de taart. Kom ook langs en ervaar het zelf! Inschrijven (vol = vol) kan via www.hvcgroep.nl/kijkdagen.