Sluit het Vraag het Hilde scherm
Hoi, ik ben Hilde en ik probeer op basis van uw onderwerp of trefwoord een antwoord te geven dat past bij uw vraag.

Sorry, op deze vraag hebben wij momenteel geen antwoord.

U kunt uw vraag anders formuleren of ga naar de klantenservice pagina om contact met ons op te nemen.

Dit artikel is ouder dan twee jaar en bevat mogelijk onjuiste informatie.

Offshore Windpark Gemini officieel geopend

HVC voorziet met aandeel Gemini ruim 78.000 huishoudens van groene stroom

Vandaag is het offshore windpark Gemini officieel in gebruik genomen. Het windpark in de Noordzee, dat met 150 windmolens één van de grootste windparken ter wereld is, voegt 600 MW toe aan de duurzame energieproductiecapaciteit van Nederland. Vanaf nu produceert Gemini ieder jaar 2,6 miljard kWh aan duurzame energie en vermindert daarmee de CO2-uitstoot met 1,25 miljoen ton. Grondstoffen- en energiebedrijf HVC heeft een aandeel van 10% in Gemini en voorziet daarmee ruim 78.000 huishoudens van groene stroom.

Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC: “Met de participatie van HVC in het windpark dragen wij bij aan het behalen van de doelstellingen voor duurzame energie van onze aandeelhoudende gemeenten en waterschappen. Wij zien het als logische investering in het gemeenschappelijke belang ten aanzien van duurzame energie."

Windpark Gemini
Gemini zal de komende decennia voorzien in de energiebehoefte van 1,5 miljoen consumenten. Dit komt overeen met de energiebehoefte van de inwoners van de drie Noordelijke provincies bij elkaar. De afname van de CO2 uitstoot is vergelijkbaar met de uitstoot van 300 duizend personenauto’s die elk 25.000 kilometer per jaar rijden.

Gemini ligt ver weg in de Noordzee, achter de horizon, op 85 kilometer boven de Groningse kust. Het windpark is niet zichtbaar vanaf de Groningse kust  of vanaf de Waddeneilanden. Op deze locatie worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt in de Noordzee. De gemiddelde windsnelheid is 36 km per uur.

Gemini is één van de grootste en meest productieve windparken ter wereld. Het beslaat een oppervlak van 68 vierkante kilometer. Hier staan 150 Siemens windturbines met een capaciteit van 4.0MW en twee offshore hoogspanningssubstations, die elk met een exportkabel van 110 km lengte zijn verbonden met het landstation in Eemshaven, dat de elektriciteit omzet naar 380Kv, waarna deze doorgaat naar de centrale van TenneT.

Het windpark markeert een keerpunt in het denken over windenergie. De schaalgrootte stimuleerde de omslag naar grootschalige industriële bouw van offshore windparken en leverde een bijdrage aan een significante prijsdaling van duurzame energie. Het bouwen van windparken is efficiënter en kosteneffectiever dan ooit tevoren.

Partners
Vier bedrijven hebben hun krachten gebundeld om Gemini mogelijk te maken: Northland Power (belang van 60%), Siemens (20%), Van Oord (10%) en HVC (10%). De bouw van het windpark vergde een investering van 2,8 miljard Euro. Het project is gefinancierd door 25 banken, uit Azië, Australië, Europa, en Noord-Amerika. Gemini is het grootste offshore windpark dat op projectbasis is gefinancierd.