Foto van de locatie waar de boring tussen Sliedrecht en Dordrecht uitgevoerd wordt

feiten en cijfers over de boring onder de Merwede

Hieronder vind je meer informatie over de materialen en techniek die gebruikt wordt bij het project. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Stel dan je vraag via de BouwApp of de contactbutton onderaan deze pagina.

feiten & cijfers

Selecteer voor antwoord

Voor deze lange boring worden staal-in-staal leidingen gebruikt met een diameter van 50 cm. De leiding is als volgt opgebouwd (van binnen naar buiten): ● stalen leiding (diameter 30 cm, wanddikte 0,6 cm) waar het warme water door stroomt ● isolatielaag van steenwol (6 cm) ● stalen leiding buitenkant (1 cm) ● coating die beschermt tegen invloeden van buitenaf (0,5 cm)

Selecteer voor antwoord

66 leidingen worden aan elkaar gelast tot een leidingstreng van 1200 meter. Daar worden er twee van gemaakt. Een aanvoerleiding voor het warme water en een retourleiding voor het afgekoelde water dat terugstroomt naar de warmtebron om weer opgewarmd te worden.

Selecteer voor antwoord

Per leidingstreng zijn er 65 lassen nodig om de leidingen met elkaar te verbinden. Iedere las duurt ongeveer 3 à 4 uur en wordt met NDO-techniek (geluidsgolven) gecontroleerd.

Selecteer voor antwoord

De leidingen worden aan elkaar gelast op een braakliggend terrein naast het station Sliedrecht aan de Parallelweg. Daar lassen we steeds 7 leidingen aan elkaar. Die schuiven we vervolgens op rollers over het fietspad van de Parallelweg totdat er in totaal een leidingstreng van 1200 meter ontstaat.

Selecteer voor antwoord

De leidingen hebben een lengte van 18 meter en wegen 3200 kg per stuk. Iedere leidingstreng van 1200 meter heeft een totaal gewicht van ca. 211.000 kg.

Selecteer voor antwoord

De leidingen worden gemaakt door de Duitse firma Isobrugg in de plaatsen Siegen en Hannover.

Selecteer voor antwoord

De techniek die bij deze boring gebruikt wordt heet Horizontal Directional Drilling (HDD). In de boorkop zit een zender die we ondergronds kunnen sturen (gyro-techniek). Daarmee boren we eerst een ‘pilotboring’ naar Sliedrecht. Als we daar aangekomen zijn, wordt de boorkop vervangen door een ‘ruimer’ waarmee we de boorgang groter maken. Dit doen we een aantal keer totdat de juiste diameter ontstaat. Om te zorgen dat de boorgang niet instort, vullen we deze volledig af met bentoniet. Dat is een vettige kleisoort die gemengd wordt met water. Zodra de leiding ingetrokken wordt, zuigen we het bentoniet af. Dat kan na reiniging weer gebruikt worden bij een volgende boring.

Selecteer voor antwoord

We verwachten dat we per boorgat ongeveer 5 weken nodig hebben om van het HVC terrein in Dordrecht naar Sliedrecht te boren. 

Selecteer voor antwoord

De boorinstallatie (boorrig) die bij dit project gebruikt wordt heeft een trekkracht van 300 ton.

Selecteer voor antwoord

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden - zoals het boren en lassen - worden slechts enkele kranen ingezet. Maar bij de twee intrekoperaties zijn er meer dan 20 kranen nodig om de leiding op de juiste en vooral ook veilige manier bij het boorgat te krijgen.   ✅ Goede voorbereiding is veilige uitvoering ✅ Iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid ✅ Onveilig? Spreek elkaar aan ✅ Veiligheid gedragen op alle niveaus ✅ Samen leren van successen en incidenten ✅ Veiligheid is niet onderhandelbaar

Selecteer voor antwoord

Op dagelijkste basis werken er zo’n 35 personen aan het project. Denk aan lassers, fitters, kraanmachinisten, boorploeg, projectleider, uitvoerders, opzichters, veiligheidskundigen, etc. Tijdens de twee intrekoperaties zijn het er twee keer zoveel. Denk aan extra kraanmachinisten, verkeersregelaars, veiligheidskundigen, etc. 

Volg het project

Wil je dit project op de voet volgen? Download dan de BouwApp op je smartphone via de App Store of Google Play Store

Via de BouwApp houden we je in tekst en beeld op de hoogte van de werkzaamheden, planning en verkeersmaatregelen. Uiteraard vind je de infomatie ook op deze website bij werkzaamheden.

Vragen over de werkzaamheden? Stel ze via de BouwApp of de contactbutton op deze pagina en we beantwoorden die dan zo snel als mogelijk.

logo BouwApp

Contact warmtenet Sliedrecht

Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet of wil je meer weten over bepaalde werkzaamheden?

Mail ons je vraag
HVC helm