100-ste aansluiting Waalstraat

100-ste woning Kennemer Wonen aangesloten op warmtenet Alkmaar

In verschillende delen van Alkmaar worden wijken en straten aangesloten op het warmtenet van HVC. Ook in de Maas-Rijn- en Waalstraat worden in totaal 280 woningen losgekoppeld van aardgas en aangesloten op het warmtenet. Het aansluiten van de 100-ste woning was aanleiding om samen met Kennemer Wonen en aannemer Hemubo stil te staan bij deze mijlpaal.

Donderdag 29 juni 2023

Mijlpaal

Krista Walter, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen: “De afgelopen jaren heeft Kennemer Wonen flink geïnvesteerd in het renoveren en verduurzamen van de portiekflats in Oudorp in Alkmaar. Na deze renovatie was de volgende stap in verduurzaming het aansluiten van woningen op het warmtenet van HVC. Fijn om hier met elkaar bij het Warmte-Overdracht-Station te staan met elkaar omdat de 100e aansluiting is bereikt!”

Verminderen CO2-uitstoot

Robert Crabbendam, manager gebiedsontwikkeling van HVC vervolgt: “Het aansluiten van woningen op het warmtenet sluit aan bij de ambitie van gemeente Alkmaar èn van HVC om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te verminderen. De 100-ste woning in de Waalstraat is een mooie mijlpaal. Maar hier houdt het niet op. De woningen in de Maas- en Rijnstraat volgen dit jaar nog. En ook in andere delen van Alkmaar zijn we in samenwerking met woningcorporaties en gemeente druk bezig om woningen op het warmtenet aan te sluiten. Zo zetten we samen belangrijke stappen naar een aardgasvrije-toekomst.”

Woning binnen één week aangesloten

Voor de start van de werkzaamheden, worden bewoners persoonlijk geïnformeerd tijdens informatiebijeenkomsten. Daar krijgen zij informatie over de werkzaamheden, het afsluiten van het contract met HVC en werking van de installatie en elektrisch koken. 
Niels van Surksum, directeur warmtetechniek van Hemubo: “De werkzaamheden voor één woning zijn binnen een week afgerond. Door een goede voorbereiding zorgt dit voor zo min mogelijk overlast voor de bewoners en is er slechts één dag(deel) geen warm water. Daarna kunnen de bewoners direct gebruik maken van de nieuwe aansluiting.”

280 woningen gereed in 2023

Naar verwachting zijn nog dit jaar alle 280 woningen binnen dit project aangesloten op het warmtenet. De woningen zijn dan gasloos, en kookt iedereen elektrisch. Een mooie stap naar een verdere verduurzaming van het wonen.

Het aansluiten van woningen op het warmtenet is een belangrijke stap in het realiseren van een duurzame en klimaatneutrale samenleving. Het warmtenet is aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC. De geleverde warmte voor regio Alkmaar is daarmee volledig groen. Het is een duurzaam alternatief voor het gebruik van aardgas. Dit is een belangrijke stap in de CO2-reductie.

Gerelateerd nieuws