warmtenet Zwijndrecht

Aanleg warmtenet in wijken Kort Ambacht en Walburg goed op gang

De aanleg van het warmtenet in de gemeente Zwijndrecht is deze zomer gestart. In Walburg en Kort-Ambacht wordt het warmtenet aangelegd door duurzaam energiebedrijf HVC. Ze zijn druk bezig met het plaatsen van de leidingen. Daarna worden als eerste de flats van woningbouwcorporaties Trivire en Woonkracht10 aangesloten.

Donderdag 21 december 2023

Op weg naar aardgasvrije gemeente

In augustus gaven de samenwerkende partijen het officiële startsein voor de aanleg van het warmtenet. Dat zijn HVC, duurzaam energie- en afvalbedrijf, woningcorporaties Trivire en Woonkracht10 en de gemeente Zwijndrecht. Er zijn 2 redenen om te kiezen voor Kort Ambacht en Walburg: deze wijken zijn dichtbebouwd en de flats van de corporaties hebben een collectieve verwarmingsinstallatie. De aanleg van het warmtenet is voor Zwijndrecht een belangrijke stap op weg om een aardgasvrije gemeente te worden.

Warmtenet Kort Ambacht

HVC is bij gezondheidscentrum De Lus begonnen met het leggen van de warmtenetleidingen. Vanaf de Lus gaat het richting de Surinamestraat. Daar staan de Kapiteinflats van Trivire die in april 2024 aangesloten worden. Trivire is tegelijkertijd druk bezig met de renovatie en het duurzamer maken van deze flats. Mark de Vries, (projectmanager Trivire): “Op dit moment zijn wij 355 woningen in de Kapiteinflats klaar aan het maken voor de toekomst. Door ze te verduurzamen en voor te bereiden op aansluiting op het warmtenet van HVC. Dit staat gepland in het voorjaar van 2024 en daarmee halen we de woningen volledig van het gas af. Met dit project hopen we van betekenis te zijn voor de bewoners door hen meer wooncomfort te geven en te helpen hun energielasten te verlagen.”
Op het parkeerterrein bij de Lus wordt een tijdelijke gasgestookte warmtecentrale geplaatst.

Warmtenet Walburg

In Walburg komen de warmtenetleidingen bij het PJ. Oudplein, Gerbrandyplein, Norderstedtplein en de Vlaamsestraat. Een aantal flats van Trivire wordt hier volgend jaar op aangesloten. Later volgen flats van Woonkracht10 die ook meteen verduurzaamd worden. Osman Kömbe (senior projectmanager Woonkracht10): “Wij zijn voorstander van restwarmte van HVC om onze woningen te verwarmen. Zo gaan we duurzaam om met onze planeet en zijn we goed voor onze huurders.”
Ook in deze wijk komt een tijdelijke warmtecentrale, namelijk op het parkeerterrein van winkelcentrum Walburg. 

Op weg naar duurzame bronnen

De warmtecentrales in beide wijken zijn tijdelijk, omdat het warmtenet in Zwijndrecht nog in ontwikkeling is. Uiteindelijk is het de bedoeling om het warmtenet met duurzame bronnen te verwarmen. Dat zijn aquathermie (warmte uit opgewarmd rivierwater) of geothermie (warmte uit de aarde).

Vervolg warmtenet

Het is belangrijk dat het warmtenet op meer plaatsen in Zwijndrecht wordt aangelegd. Daarom onderzoekt de gemeente samen met HVC en de woningcorporaties waar dat mogelijk is. Daarbij kijken ze vooral waar uitbreiding mogelijk is in de wijken Walburg en Kort Ambacht. Danny Buijink (team projecten en grondbedrijf): "Voor de gemeente is dat af en toe een flinke puzzel omdat het warmtenet moet passen in het bestaande netwerk in een dichtbebouwd gebied. De warmtenetleidingen hebben een flinke doorsnede en hebben ruimte nodig in de ondergrond. Met passen en meten moet dat wel lukken."

In sommige wijken is een warmtenet niet mogelijk. Daar wil de gemeente bewoners helpen om over te stappen op een all-electric of hybride installatie. Die verwarmt de woning met een (hybride) warmtepomp of een andere installatie die niet op aardgas werkt. Deze overstap vraagt veel meer capaciteit van het elektriciteitsnet. Daarom onderzoekt de gemeente samen met de netbeheerder hoe we het Zwijndrechtse stroomnet klaar kunnen maken voor de toekomst.

Meer informatie? Kijk op de pagina Warmtenet Zwijndrecht

Gerelateerd nieuws