foto van de bestuurders van gemeente Zwijndrecht, woningcorporaties Trivire en Woonkracht10 en HVC die de openingshandeling verrichten

Aanleg warmtenet Zwijndrecht officieel van start

Op woensdag 23 augustus hebben Duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC, woningcorporaties Trivire, Woonkracht10 en de gemeente het officiële startsein gegeven voor de aanleg van het warmtenet in Zwijndrecht.

Dinsdag 29 augustus 2023

Belangrijke stap naar aardgasvrij

Door twee enorme stekkers met elkaar in verbinding te brengen, symboliseren de bestuurders de samenwerking. De eerste leidingen gaan de grond in nabij de Kapiteinflats in de wijk Kort Ambacht.

De aanleg van het warmtenet is voor Zwijndrecht een belangrijke stap naar een aardgasvrije gemeente. De ambitie is een energie neutrale samenleving in 2050. Wethouder Jacqueline van Dongen (Duurzaamheid), "Het moment is daar, de start van de aanleg van het warmtenet in Zwijndrecht. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Er zijn vele jaren van leren, ontwikkelen en rekenen aan vooraf gegaan. Nu door naar het ‘Doen’. We willen in Zwijndrecht uiteindelijk zoveel mogelijk woningen aan gaan sluiten op het warmtenet."

Aanleg start in Kort Ambacht en Walburg

Er wordt nu gestart met de aanleg van de leidingen bij De Lus in Kort Ambacht richting de Kapiteinsflats. Begin november starten we ook in de wijk Walburg met de aanleg van het warmtenet. De samenwerkende partijen zien in de wijken Kort Ambacht en Walburg de beste mogelijkheden voor de start van een warmtenet. Daar staan flats van Trivire en Woonkracht10 met een collectieve verwarmingsinstallatie. Dat deze flats heel geschikt om ze aan te sluiten op een warmtenet. Voor de bewoners van de flats volgt later nog een feestelijke bijeenkomst voor de aansluiting op het warmtenet.

Trivire en Woonkracht10, ''De Rijksoverheid nodigde de woningcorporaties uit om de positie van startmotor in te nemen in het verduurzamen van woningen. Het warmtenet is een goedkope manier om woningen in steden aardgasvrij te maken. De rol van startmotor hebben Woonkracht10 en Trivire, samen met HVC, dan ook meer dan waargemaakt. En daar zijn we trots op.''

""
Close
""

Ontwikkeling en uitvoering

Voor het warmtenet legt HVC eerst een netwerk van goed geïsoleerde leidingen in de grond. Door deze leidingen stroomt warm water voor de verwarming van de woningen en het verwarmen van kraanwater. Dit water wordt binnen enkele jaren verwarmd door middel van een duurzame bron. Ook het beheer en het onderhoud van het warmtenet ligt in handen van HVC.

Drechtsteden met elkaar verbinden

Gebiedsmanager Drechtsteden HVC Willy Heusen, ''Met de corporaties als aanjager is het nu ook in Zwijndrecht mogelijk een warmtenet te ontwikkelen. Samen met de corporaties en de Drechtsteden gemeenten werken we toe naar een warmtenet dat de verschillende gemeenten met elkaar verbindt. De start van het warmtenet Zwijndrecht is weer een mooie stap in de verdere verduurzaming van de Drechtsteden.''

Iedereen mee in de energietransitie

De provincie Zuid-Holland draagt op meerdere plekken in de regio bij aan de ontwikkeling van warmtenetten. Daarvoor zet de provincie ook Europees geld uit het ELENA-programma in. Vooral in wijken waar mensen met een krappe beurs wonen, kunnen warmtenetten bewoners helpen om hun huizen goedkoper te verwarmen. Dat past bij de afspraken uit het nieuwe coalitieakkoord van de provincie om ervoor te zorgen dat omwonenden ook mee kunnen in de energietransitie.

Het project is mede gefinancierd door het programma Horizon 2020 van de Europese Unie.

Gerelateerd nieuws