Man houdt mobiel vast en daarop zie je de HVC afval app. Op de achtergrond staat een tafel met daarop een kop cappucino

Afval scheiden door te scannen

Onze afvalwijzer - is uitgebreid met twee nieuwe mogelijkheden. Vanaf nu kun je foto’s maken van je afval of de barcode scannen. Hoe werkt het? Heel simpel. Maak een foto van een product of scan de barcode. Je krijgt daarna meteen advies in welke bak of container het hoort. Dat is handig voor producten waarover je twijfelt. 

Maandag 8 juni 2020

handig om te gebruiken

We willen het je makkelijker maken om je afval te scheiden en bieden daarom de vernieuwde HVC afval-app aan. De app HVC Afvalkalender is nu een stuk gebruiksvriendelijker. Een belangrijke nieuwe lerende functie is een barcodescanner en fotomogelijkheid waardoor in één oogopslag duidelijk is in welke bak een product hoort. 
Een papierbak, een gft-bak, een bak voor plastic, blik en drinkpakken en eentje voor restafval. Afval scheiden aan huis kan, maar is niet altijd simpel. Hoe bepaal je dan in welke afvalbak een product hoort? Dat kan nu ook, naast het intypen van een productnaam, door een foto te maken of een barcode te scannen in de afvalwijzer van de app. ‘Wij zijn er trots op dat we de eerste afvalinzamelaar zijn die deze die deze vernieuwende functies aanbieden’, zegt directeur Inzameling Gertjan de Waard. 

foto herkenning en barcode scannen

Met de app kun je van vrijwel alle soorten afval uit de keuken en de badkamer een foto maken die de scansoftware herkent. De software van de app combineert vervolgens het afval met de juiste prullenbak aan de hand van de gegevens in de database, die steeds wordt bijgewerkt. Voor de fotoherkenning is het belangrijk dat je inzoomt op één soort afval wanneer je de foto neemt. De app herkent dan duidelijk het afval en kan de juiste afvalbak adviseren. Ook de database van barcodes wordt continu bijgewerkt. “Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe slimmer de app eigenlijk wordt” zegt bedenker en ontwikkelaar Rick Buiten van Ecoscan.

lerende app

Omdat de functionaliteit van fotograferen innovatief is, is deze nog niet foutloos. Daarom heeft HVC de app eerst onder de bestaande gebruikers bekend gemaakt. Op dit moment worden 54 procent van alle gescande barcodes herkend en 71 procent van de foto’s. Wanneer er genoeg toevoegingen in de fotodatabase en barcodedatabase op basis van gebruikers input zijn gedaan, lanceert HVC de app breed onder alle inwoners van de 25 gemeenten waar HVC het afval inzamelt. 

hoe is het idee ontstaan

Rick Buiten, een app ontwikkelaar, kwam op het idee van de app na een weekendje weg met zijn ouders. Zijn moeder werkt bij de HVC klantenservice. Hier komen veel vragen binnen over wat waarin hoort. Rick werd geprikkeld en bedacht wat er allemaal technisch mogelijk zou zijn om inwoners te helpen zelf die vraag te beantwoorden. Hij kwam uit op de fotoscan en voegde de barcodescanner er later aan toe. “Ik heb de app geïntroduceerd en kwam al snel in gesprek met HVC. En mijn moeder vindt het helemaal geweldig”, zegt Rick.

Download de HVC app!

  • Directe toegang tot de afvalkalender.
  • Krijg notificaties als je de container aan de straat moet zetten.
  • Alle informatie over het scheiden van je afval altijd bij de hand.
Jongen met muts en telefoon in de hand, leunt tegen een plastic bak. In de plastic zitten lege schoonmaakflessen, een blikje en een leeg drinkpak.

Gerelateerd nieuws