Inwoners op het afvalbrengstation gooien grof tuinafval weg

Afvalbrengstation Obdam langer open op zaterdag

Met ingang van mei 2022 hebben inwoners meer tijd om grof afval naar het afvalbrengstation te brengen. Het afvalbrengstation Obdam is op zaterdag voortaan van 08.00 tot 16.00 uur geopend. 

Dinsdag 3 mei 2022

Waardevolle materialen

Met deze aanpassing willen wij inwoners stimuleren om grof afval te scheiden en naar het afvalbrengstation te brengen. In grof afval zitten veel waardevolle materialen. Bij het afvalbrengstation kan al dit afval goed worden gescheiden. Afval dat niet hergebruikt wordt, wordt verbrand. Dat is de slechtste optie voor het milieu en is ook nog eens duurder dan hergebruik.  
 

Wat valt er onder grof afval?

Grof (huishoudelijk) afval is het afval dat te groot of te zwaar is voor in de restafvalbak of -zak en wat niet meer geschikt is voor anderen om te gebruiken. Het hoort ook niet bij gft en etensresten, plastic, blik en drinkpakken, papier, textiel of glas. Denk bijvoorbeeld aan verfblikken, kapotte meubels en apparaten, vloerbedekking en kunststof lamellen. 
 

Zo draag je bij aan het milieu

Op het afvalbrengstation gaat elke soort grof afval in een aparte container. Hoe beter de verschillende soorten afval gescheiden worden, hoe meer spullen er geschikt zijn om opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld: als kapotte tuinstoelen, wasmanden en speelgoed bij elkaar in de container voor hard plastic terecht komen, kunnen we daar weer kunststof kozijnen of buizen van maken. Zo lever je een bijdrage aan het milieu en krijgt 70% van jouw grof afval een nieuw leven.

Gerelateerd nieuws