fractiebordje puin

Eerste onbemande afvalbrengstation van Nederland in Hoorn

Afvalbrengstation (ABS) Hoorn is nu ook van maandag t/m vrijdag tussen 17.00 en 21.00 uur geopend. Inwoners uit de Westfriese gemeenten kunnen dan hun snoeiafval, puin en grond kwijt zonder dat het personeel van HVC aanwezig is. Het is het eerste onbemande afvalbrengstation in Nederland. Het betreft een proef van 3 maanden.

Woensdag 24 juni 2020

Nog makkelijker voor inwoners

Al jaren ziet HVC de bezoekersaantallen toenemen. Keerzijde van dit succes is dat de wachtrijen langer worden. Het toelatingsbeleid vanwege het coronavirus heeft dit versterkt. We willen het voor inwoners nog makkelijker te maken hun afval te blijven scheiden. We hebben er daarom voor gekozen een aantal stromen die een relatief lange tijd vragen op het afvalbrengstation ook onbemand mogelijk te maken.

Trage stromen

In eerste instantie kunnen inwoners alleen drie zogenaamde ‘trage’ afvalstromen snoeiafval (planten/bomen en struiken), puin en grond wegbrengen in de avonduren. Het kost inwoners relatief veel tijd om deze drie stromen uit een auto of aanhangwagen te scheppen. Gertjan de Waard, directeur inzameling HVC: ‘nu we weten dat we voorlopig minimaal 1,5 meter afstand moeten houden van elkaar, zijn we op zoek gegaan naar lange termijn oplossingen voor drukte op het afvalbrengstation. Dit onbemande station is hier een voorbeeld van. We kijken met deze proef of de drukte overdag afneemt.’ 

Onbemand station

Bij het ABS in Hoorn was de nood hoog, het is er relatief klein en er komen veel bezoekers. Naast inwoners van de gemeente Hoorn, kunnen ook inwoners van de andere zes West-Friese gemeenten hier gebruik van maken. Gertjan: 'we zijn erg blij met zoveel bezoekers. De gebrachte spullen worden direct goed gescheiden en vinden hun weg naar nieuwe producten. Van kunststof tuinstoelen worden bij Pipelife bijvoorbeeld weer nieuwe rioolbuizen gemaakt.'

Veilig

Om de proef veilig mogelijk te maken is van maandag t/m vrijdag tussen 17.00-21.00 uur alleen de zogenaamde buitenring open van het ABS. Voor de stromen snoeiafval (planten/bomen en struiken), puin (geen gips) en grond zijn een stortbak en twee containers in de buitenring geplaatst waar inwoners zelf hun afval in weg kunnen gooien. In de avonduren is er camerabewaking en kentekenregistratie. Dit voor de veiligheid van bezoekers, en om in geval van misbruik, bijvoorbeeld bij storten van bedrijfsafval, daders op te kunnen sporen en aan te kunnen geven.

Positieve reacties

De proef met het onbemande ABS startte al op maandag 8 juni. Gertjan de Waard: ‘als eerste hebben we alleen inwoners van de gemeente Hoorn die in de HVC-app pushmeldingen aan hebben staan op de hoogte gesteld van de proef. Zo konden we de eerste dagen rustig ervaren hoe het gaat met dit onbemande station. De eerste week ging heel goed, mensen gooiden hun afval keurig in de juiste bak. Er is gelukkig weinig afval weggegooid wat niet in een van de drie bakken thuishoort. Zo kunnen we deze stromen goed recyclen. Ook hielden bezoekers genoeg afstand tot elkaar.’

Uitbreiden

De komende weken kijken we of het ook met wat meer bezoekers goed blijft gaan. Na de evaluatie beoordelen we of het onbemand station ook in het weekend geopend kan worden en of dit initiatief ook op de andere zeventien afvalbrengstations van HVC mogelijk gemaakt kan worden. Gertjan: ‘de eerste reacties van inwoners zijn in ieder geval positief en de wachtrijen zijn verminderd. Daar zijn we uiteraard blij en tevreden mee’.
 

Gerelateerd nieuws

Wijziging inzameling Beverwijk

Vanaf 8 juni verandert voor een deel van de inwoners van gemeente Beverwijk het inzamelschema van het huishoudelijk afval.

18 mei
Wagen staat klaar om bakken te legen. Twee chauffeurs brengen de bakken naar de wagen. Een meneer komt nog snel zijn bak brengen om te legen.