grof afval wordt thuis opgehaald door wagen

Eigen bijdrage voor het thuis laten ophalen van grof afval in Zwijndrecht

Voor het thuis laten ophalen van grof (huishoudelijk) afval rekenen we vanaf 1 maart een eigen bijdrage van € 20,- . Het laten ophalen van elektrische apparaten en grof snoeiafval blijft gratis. Herbruikbare spullen kan Opnieuw & Co gratis ophalen. Het wegbrengen van grof afval naar het afvalbrengstation aan de Crezeepolderweg in Hendrik-Ido-Ambacht is en blijft gratis.

Dinsdag 1 maart 2022

Brengen beter dan halen

In grof afval zitten veel waardevolle materialen. Bij het afvalbrengstation kan al dit afval goed worden gescheiden. Daarom blijft het zelf wegbrengen van grof afval gratis. Het ophalen van grof afval kost geld, denk alleen maar aan het transport. De gemeente heeft daarom besloten dat inwoners die gebruik willen maken van de ophaalservice vanaf 1 maart meebetalen aan een deel van de kosten.

Door afval naar het afvalbrengstation te brengen kan maar liefst 75% worden gescheiden. Doordat afval beter gescheiden is, kunnen waardevolle grondstoffen hergebruikt worden. Bij elektrische apparaten, grof snoeiafval en spullen voor de kringloop ligt het percentage hergebruik op 100%. Daarom blijft dat gratis. Afval dan niet hergebruikt wordt, wordt verbrand. Dat is de slechtste optie voor het milieu en is ook nog eens duurder dan hergebruik.

Wat is grof afval?

Grof (huishoudelijk) afval is het afval dat het te groot of te zwaar is voor in de restafvalbak- of zak en wat niet meer geschikt is voor anderen om te gebruiken. Het hoort ook niet bij gft en etensresten, plastic, blik en drinkpakken, papier, textiel of glas. Denk bijvoorbeeld aan kapotte meubels, vloerbedekking en kunststof lamellen. 

Hoe maak je een afspraak?

Een ophaalafspraak maak je online via onze website of HVC-app. Daar staan ook de voorwaarden en ophaalmomenten.

Grof afval inleveren per wijk

De gemeente onderzoekt op dit moment de mogelijkheid op één keer per jaar in iedere wijk de bewoners de mogelijkheid te bieden om hun grof afval gratis in te leveren. Zodra hierover meer bekend is zal de gemeente hierover berichten.

Gerelateerd nieuws