Arjan ten Elshof (directeur Duurzame Energie van HVC), Henk van der Drift (heemraad van waterschap Hollandse Delta) en Tanja de Jonge (wethouder van de gemeente Barendrecht) openden de zonneparken door het informatiebord in elkaar te puzzelen.

Groene zonnestroom voor waterschap Hollandse Delta

De 6 zonneparken op de rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) van waterschap Hollandse Delta zijn dinsdag 7 september officieel geopend. HVC legde de zonneparken aan. Het waterschap en HVC leveren hiermee een flinke bijdrage aan de klimaatdoelen in de regio. 

Woensdag 8 september 2021

19.000 zonnepanelen

Op de rioolwaterzuiveringen in Barendrecht, Middelharnis, Goedereede, Oostvoorne, Numansdorp en Zwijndrecht zorgen bijna 19.000 zonnepanelen voor groene stroom. De verwachte opbrengst van alle panelen samen is 7,3 gigawatturen per jaar.  
 
De hoeveelheid groene stroom die de 19.000 zonnepanelen opwekken, is bijna twee keer zo veel als de rioolwaterzuivering nodig heeft. Wat er overblijft, levert Hollandse Delta terug aan het elektriciteitsnet. Dat is voldoende om ruim 500 huishoudens een jaar lang van groene stroom te voorzien.

Samenwerken voor het klimaat

Heemraad Henk van der Drift van waterschap Hollandse Delta zegt hierover: “We willen in 2030 een energieneutraal waterschap zijn. Vandaag laten we zien dat we een grote stap naar voren hebben gezet. Samen met HVC geven we invulling aan de afspraken met onze partners. Zo trekken we samen op binnen de Regionale Energietransitie.” 
 
Ook HVC omarmt de samenwerking. “Wij werken al vanaf 2017 samen met Hollandse Delta aan het opwekken van duurzame energie op locaties van het waterschap. De zonneparken zijn een eerste mooie stap. En we zijn natuurlijk al bezig met het vervolg. Zoals windenergie en aquathermie, waarbij warmte uit water wordt gewonnen.”, aldus directeur Duurzame Energie Arjan ten Elshof. 

Biodiversiteit

Het zonnepark Barendrecht biedt ruimte aan vele soorten planten en dieren. In de groenstroken op het terrein zijn bijzondere vlindersoorten te zien bij de waardplanten, zoals het Zwartsprietdikkopje en het Bruin blauwtje. In de sloten en oevers vliegen diverse libellensoorten als Grote keizerlibel en Kleine Ropedogjuffer. Ook staan er bijenkasten op het terrein waardoor bijen voor de bestuiving van de bloemen zorgen. Volgens imker Flip Wols is er voldoende voedsel voor 100.000 bijen. Zo bezien is het zonnepark Barendrecht de drukst bevolkte rioolzuivering van de Hollandse Delta.

Gerelateerd nieuws

Geen resultaten gevonden.