familie Van Luijk voor hun woning in Sliedrecht

Hoe Koos van gas af wil

De overheid wil dat we in 2050 geen woningen meer verwarmen met aardgas. Koos Luijk uit Sliedrecht onderzoekt samen met buurtgenoten hoe zij van het gas af kunnen, bijvoorbeeld door aan te sluiten bij een warmtenet. 
 

Dinsdag 22 juni 2021

het verhaal van Koos

In Nederland verwarmen we 95 procent van onze woningen met aardgas. Maar de overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Bij HVC zijn we in verschillende gemeenten bezig met de aanleg van warmtenetten, zoals in Dordrecht en Sliedrecht. Dit doen we samen met onder andere  gemeenten, woningbouwcorporaties en inwoners. Een van deze inwoners is Koos Luijk. Samen met buurtgenoten onderzoekt hij hoe zij als woningeigenaren van gas af kunnen. Lees zijn verhaal.

Eigen keuze

Koos (39) woont sinds een jaar of acht met zijn vrouw en twee dochtertjes in de wijk De Horst in Sliedrecht. Samen met andere woningeigenaren in de straat werkt hij aan een buurtplan voor de overstap naar een woning zonder aardgas. In dit plan zetten de bewoners de voor- en nadelen op een rij van drie mogelijkheden voor aardgasvrij wonen. Dit zijn: aansluiten op het warmtenet, collectief aan de warmtepomp of ieder voor zich aan de slag. Als het buurtplan klaar is, maken de woningeigenaren een keuze. 

Gezamenlijk plan

"Over elke keuze is een kennissessie gehouden’, legt Koos uit. ‘De informatie uit de kennissessies geeft een duidelijk beeld van de mogelijke oplossingen, inclusief het kostenplaatje. Financieel gezien lijkt aansluiten op het warmtenet voor mij de beste aanbieding’, stelt Koos. ‘Daarmee ben ik nu dankzij subsidie voor 2000 euro (in Sliedrecht)  klaar. Dat is natuurlijk wel een ander financieel plaatje dan voor isoleren en een warmtepomp. Maar je wil natuurlijk wel weten wat de gevolgen zijn in jouw woning als je kiest voor het warmtenet." 

Woningscan geeft inzicht 

Omdat elke woning anders is, biedt HVC vrijblijvende woningscans aan in De Horst. Koos liet zo'n scan doen. "Er is onder andere gekeken of de verwarmingen in huis geschikt zijn. Verder kan de warmte-unit voor het warmtenet op de plek komen waar nu de gasmeter hangt. Daarnaast zijn er aanpassingen nodig voor de leidingen.’ 

Kans niet laten schieten

De woningscan en de kennissessies hebben voor Koos veel duidelijk gemaakt. De gemeente Sliedrecht legt nu de mogelijke keuzes voor aan alle bewoners van De Horst. ‘Ik ben heel benieuwd wat men kiest’, zegt Koos. ‘Uiteindelijk moeten we toch van het gas af. Nu ligt er een mooi aanbod voor aansluiting op het warmtenet. Natuurlijk is het jammer als je bijvoorbeeld pas net een nieuwe cv-ketel hebt, zoals ik. Maar ik wil daar deze kans niet voor laten schieten.’
 

Gerelateerd nieuws