Projectleider staat bij het zonnepark Zuyderzon een geeft bezoekers van de open dag uitleg

Hoe we op de bodem van de Zuiderzee groene stroom opwekken

We zijn gestart met de aanleg van zonnepark Zuyderzon Almere. Een rij van 100.000 zonnepanelen achter elkaar is ongeveer 200 kilometer. Dat is even lang als een enkele reis Almere – Düsseldorf, of even groot als 35 voetbalvelden. En ook net zo groot als het braakliggende stuk grond op bedrijventerrein De Vaart in Almere, voorheen de Zuiderzee. De bijna 100.000 zonnepanelen hebben een vermogen van ruim 34 MWp en produceren per jaar zo’n 30,5 miljoen kWh. Dit is te vergelijken met het stroomverbruik van 10.000 huishoudens. 

Maandag 1 april 2019

hoe Almeerders meedoen

De eerste paal is geslagen en daarmee is de bouw van zonnepark Zuyderzon gestart. Naar verwachting is het zonnepark medio juli 2019 klaar. Arjan ten Elshof, directeur Duurzame energie HVC: “Het zonnepark levert naast duurzame energie ook lokaal een bijdrage in de vorm van werkgelegenheid. Natuurlijk kunnen Almeerders groene stroom uit Zuyderzon afnemen, maar ze kunnen ook meeprofiteren van de opbrengsten van het zonnepark door erin te investeren. Dit kan al vanaf 50 euro in de vorm van een obligatie.”

Op weg naar energieneutraal

Naast het opwekken van duurzame energie zorgt zonnepark Zuyderzon ook voor een vermindering van CO2-uitstoot met circa 19.000 ton per jaar. Dat staat gelijk aan de (vermeden) CO2-uitstoot van ongeveer 5.100 personenauto’s die elk 25.000 km per jaar rijden. Met het grootste zonnepark van Flevoland komt gemeente Almere een stap dichterbij het doel om energieneutraal te worden. 

Zuyderzon Almere

Zuyderzon Almere is een samenwerkingsverband met Sunwatt. De Groene Reus - duurzame energiecoöperatie in Flevoland -  verzorgt namens Zuyderzon de financiële participatie. Volgens De Groene Reus en Zuyderzon Almere is lokale samenwerking de sleutel tot duurzaam succes. Daarom hebben zij de handen ineen geslagen om inwoners uit Almere en  omgeving mee te laten profiteren van het grootste zonnepark van Flevoland:  Zonnepark Zuyderzon Almere.

 

Gerelateerd nieuws