Doe maar apart

Lege batterijen, lever ze in

“Waar je ze koopt, kun je ze kwijt.” Veel mensen kennen dit handige geheugensteuntje inmiddels. Lege batterijen kan je inleveren bij het afvalbrengstation, maar ook alle winkels die batterijen (of producten met ingebouwde batterijen) verkopen hebben een inleverpunt.

Donderdag 1 juni 2023

1 op 2000

In totaal zijn er ruim 26.000 inleverpunten; minstens één per tweeduizend inwoners. Er is er dus altijd eentje bij jou in de buurt. Denk aan de supermarkt, bouwmarkt of drogist. Ook kun je terecht bij zo’n 4.500 basisscholen. Kijk op doemaarapart.nl voor een inleverpunt bij jou in de buurt.

Voorkom brand

Alle elektrische apparaten (met en zonder batterijen) en losse batterijen en accu’s moeten altijd apart ingeleverd worden zodat ze op een veilige manier gerecycled kunnen worden. Zo kunnen we de materialen hergebruiken voor nieuwe, dat is wel zo duurzaam. Ook wordt hiermee de kans op branden bij afval- en recyclebedrijven verkleind. Batterijen lopen namelijk een grotere kans op beschadiging op wanneer ze niet apart worden ingeleverd, en daarmee ontstaat het risico dat ze brand veroorzaken.

Opnieuw gebruiken

Alle ingeleverde elektrische apparaten en losse batterijen worden veilig en zo goed mogelijk gerecycled. Op deze manier kunnen we de waardevolle materialen opnieuw gebruiken. Dat is wel zo duurzaam. Ga je een elektrisch apparaat met batterij inleveren en kan je de batterij eenvoudig zelf verwijderen? Lever beide dan apart in bij de inleverpunten.

Tweede leven

Je kunt jouw elektrische apparaat een tweede leven geven door deze in te inleveren via één van de volgende initiatieven. www.watismijnapparaatwaard.nl of www.repaircafe.org of vraag het even na bij de lokale kringloopwinkel.

Gerelateerd nieuws

Kerstbomen en vuurwerk

Kerst voorbij, het nieuwe jaar weer begonnen, maar wat doen we nu met de kerstboom? Een kunstboom kan naar zolder.

22 dec
jongen sleept kerstboom achter zich aan. Links achter twee getekende kerstbomen. Daarboven vliegt een eend met in de bek een kersttakje