Lachgascilinder

Lege lachgascilinders inleveren bij afvalbrengstations

Sinds het verbod op lachgas per 1 januari 2023 en het vervallen van statiegeld op lege cilinders belanden lachgascilinders steeds vaker bij het restafval. Dit is een groeiend probleem voor de afvalketen en zo ook bij HVC. Daarom roepen we op tot het inleveren van deze cilinders bij één van onze afvalbrengstations.

Maandag 3 juli 2023

"Restafval en lachgascilinders, ze gaan niet samen!"

Lachgascilinders die in het restafval terecht komen, kunnen ontploffingen veroorzaken in vuilniswagens, afvalcontainers en verbrandingsovens. Dit is uiteraard niet wenselijk voor de veiligheid van onze medewerkers. Daarnaast zorgen deze ontploffingen ook voor schade aan middelen en installaties. Daarom roepen we op lachgascilinders niet in het restafval te gooien, maar in te leveren bij het afvalbrengstation. Na inname kunnen we deze cilinders zorgvuldig verwerken.

Chris Kuijten, directeur Energie uit afval: “Dagelijks zien we ontploffingen van cilinders. Restafval en lachgascilinders, ze gaan gewoon niet samen. Hierdoor hebben we extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen en maken we veel meer reparatiekosten dan anders. Zonde, want de afvalbeheerkosten worden zo onnodig hoger. Ik hoop dat dit bewustzijn mensen stimuleert de cilinders naar het afvalbrengstation te brengen.”

Start communicatiecampagne

Het is niet haalbaar om alle lachgascilinders handmatig uit het restafval te halen, zodat schade wordt voorkomen. Het probleem is te omvangrijk en daarbij zitten veel cilinders in dichtgeknoopte vuilniszakken. Daarom willen we voorkomen dat ze in het restafval komen en starten we een communicatiecampagne om lege lachgascilinders bij de afvalbrengstations in te leveren.

Gratis bioscoopbon in Dordrecht

Om te onderzoeken of een beloning stimuleert om meer cilinders in te leveren starten we in Dordrecht met een proef. Inwoners krijgen bij afvalbrengstation Dordrecht bij het inleveren van één of meer lachgascilinders een bioscoopbon t.w.v. € 12,50. Deze actie loopt van maandag 3 juli tot zondag 30 juli en geldt voor lachgascilinders met een inhoud vanaf minimaal 2 liter en alleen voor personen vanaf 18 jaar.

Actievoorwaarden

  • Inwoners ontvangen 1 Nationale Bioscoopbon t.w.v. € 12,50 bij inlevering van minimaal 1 lachgascilinder met een inhoud vanaf minimaal 2 liter.
  • Maximaal 1 bioscoopbon per bezoek aan het ABS in Dordrecht.
  • Deze actie is geldig van 3 juli tot 1 september.
  • Deze actie is alleen geldig bij inlevering van een lachgascilinder op Afvalbrengstation Dordrecht, Baanhoekweg 8-12.
  • De bon is niet inwisselbaar voor contant geld.
  • Alleen personen van 18 jaar en ouder mogen de lachgascilinders inleveren. 

Actie is verlengd

De actie is verlengd en loopt tot 31 december 2023. De bonnen kunnen tot 1 februari 2024 ingewisseld worden.

Gerelateerd nieuws