""

Onbemande afvalbrengstations in Den Helder en Schagen

Na Hoorn zijn we op 1 maart 2023 ook gestart met onbemande afvalbrengstations in Den Helder en Schagen. Deze locaties zijn 's avonds en op zondag (deels) open. Inwoners kunnen dan hun snoeiafval, puin en grond kwijt, zonder dat het personeel van HVC aanwezig is.

Dinsdag 28 februari 2023

Openingstijden

In Den Helder kunnen inwoners maandag t/m vrijdag van 18:00 en 21:00 uur en op zondag van 12:00 tot 17:00 uur terecht op het onbemande afvalbrengstation. Let op: Het onbemande afvalbrengstation in Den Helder heeft een andere ingang dan het reguliere afvalbrengstation. De ingang zit aan de achterkant van het terrein (Kruising Handelskade en Het Arsenaal).

In Schagen is het onbemande afvalbrengstation open op dinsdag t/m vrijdag van 18:00 tot 21:00 uur en op zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

Drukte op het afvalbrengstation

Al jaren nemen de bezoekersaantallen op de afvalbrengstations toe. Dat is goed nieuws, want het inleveren van grof afval op het afvalbrengstation draagt bij aan een beter milieu. Door grof afval in te leveren bij het afvalbrengstation kan het hergebruikt worden en gaan kostbare grondstoffen niet verloren. Jouw oude spullen krijgen een tweede leven. Zo worden er van een kapotte tuinstoel of wasmand weer zeepflacons, bierkratten en bermpaaltjes gemaakt.

Nog makkelijker voor inwoners

Keerzijde van deze drukte is dat de wachtrijen langer worden. Wij willen het zo makkelijk mogelijk maken om afval te blijven scheiden. Gertjan de Waard, directeur inzameling: ‘We zijn op zoek gegaan naar een oplossing voor de drukte op het afvalbrengstation. In 2020 zijn we gestart met een onbemand afvalbrengstation in Hoorn. Hier wordt veel gebruik van gemaakt en de ervaringen zijn positief, daarom starten we ook in Den Helder en Schagen met een onbemand afvalbrengstation.’

Trage stromen

Tijdens de onbemande uren kunnen de drie zogenaamde ‘trage’ afvalstromen gebracht worden: snoeiafval, puin en grond. Het kost namelijk vaak veel tijd om deze spullen uit een auto of aanhangwagen te laden. Er is daarom voor gekozen om het inleveren deze 3 stromen tijdens de onbemande uren mogelijk te maken.

Veilig

In de avonduren en op zondag is er camerabewaking en kentekenregistratie. Dit voor de veiligheid van bezoekers, en om in geval van misbruik, bijvoorbeeld bij storten van bedrijfsafval, daders op te kunnen sporen en aan te kunnen geven.

Gerelateerd nieuws