aardwarmtelocatie Trias Westland

Onderzoek naar gesloten geothermie-oplossing Purmerend

HVC en Stadsverwarming Purmerend (SVP) en geothermisch technologiebedrijf Eavor Europe hebben een overeenkomst gesloten om hun gesloten geothermie-oplossing nader te onderzoeken voor de situatie in Purmerend. Het zou daarbij de eerste toepassing van deze veelbelovende techniek in Nederland zijn.

Maandag 28 juni 2021

vraag neemt toe

De vraag naar duurzame warmte neemt toe in Purmerend en omstreken. Dat komt mede door de groei van het aantal nieuwbouwwoningen en het aardgasvrij maken van de bestaande woningen. Daarnaast wil SVP de inzet van haar aardgasgestookte piek- en hulpketels verder verminderen. 

bronnenstrategie

SVP werkt aan een bronnenstrategie waarbij ook onderzocht wordt om aardwarmte, oftewel geothermie, als duurzame bron op het warmtenet aan te sluiten. Een kansrijke optie is diepe geothermie. SVP heeft daarvoor onlangs een samenwerking met HVC gesloten. We hebben samen een opsporingsvergunning aangevraagd voor een open geothermie ontwikkeling in Edam-Volendam.

open geothermie

Bij open geothermie wordt daartoe warm water van ongeveer 3 km diepte naar boven gepompt, waarna het wordt uitgekoeld en via een tweede put weer teruggevoerd in de aarde. Deze manier van aardwarmtewinning is afhankelijk van de situatie in de ondergrond, namelijk de aanwezigheid een goed doorlaatbaar gesteente in de ondergrond wat niet overal het geval is.

gesloten geothermie

Het bedrijf Eavor heeft een innovatieve geothermie technologie ontwikkeld waarvoor de aanwezigheid van een goed doorlaatbaar gesteente in de ondergrond geen vereiste is.  Een eerste demonstratie-installatie is al meer dan een jaar in Canada in bedrijf. Met de Eavor technologie worden twee putten tot een diepte van 3 tot 4 kilometer diepte geboord en via een stelsel van horizontale boorgaten met elkaar verbonden. Het is daarmee een gesloten systeem. In wezen is het een grote radiator, waar koud water naar beneden stroomt, in het horizontale gangenstelsel opwarmt en weer naar boven stroomt. 

Gerelateerd nieuws