Overzicht kaart warmtenet Drechtsteden

Warmtenet Drechtsteden breidt verder uit

In Nederland stoppen we de komende jaren met het gebruik van aardgas. Uiterlijk in 2050 gebruiken we helemaal geen aardgas meer voor verwarmen en koken. In de Drechtsteden is er een duurzaam alternatief voor verwarmen met aardgas: verwarmen met een warmtenet.

Maandag 3 juni 2024

Bekijk de volledige kaart Warmtenet Drechtsteden

één groot duurzaam warmtenet

Een warmtenet is een ondergronds netwerk van goed geïsoleerde leidingen waardoor warm water stroomt. Warmtenetten worden in het begin verwarmd met tijdelijke (gasgestookte) warmtestations. Dat komt omdat het warmtenet nog in ontwikkeling is. Het doel is om in de toekomst één groot warmtenet in de Drechtsteden te hebben dat met verschillende duurzame bronnen wordt verwarmd. Bijvoorbeeld warmte uit de aarde, warmte uit water, warmte uit de verwerking van rioolslib of warmte uit de afvalverwerking.

 

ontwikkeling warmtenet Drechtsteden

De komende jaren werken we in de Drechtsteden volop aan de aanleg van nieuwe warmtenetten en ontwikkelen we duurzame warmtebronnen. Het doel is om uiteindelijk alle Drechtsteden met elkaar te verbinden tot één groot warmtenet waarop in 2050 zo'n 60.000 woningen en gebouwen zijn aangesloten. Hoe we dat doen leggen we in deze video uit.

Filmbestand
Volume
/
Video progress

Warmtenet aangelegd door een publiek bedrijf

Het warmtenet wordt aangelegd en onderhouden door HVC. Wij zijn een publiek bedrijf dat tot doel heeft om het warmtenet tegen zo laag mogelijke kosten aan te leggen. HVC heeft 52 gemeenten en 8 waterschappen als aandeelhouder. Samen met andere partners maken wij ons sterk voor een betaalbare manier van verwarmen zodat iedereen mee kan doen.

in stappen over naar warmte

Als eerste worden vooral woningen van woningcorporaties en nieuwbouwwoningen op het warmtenet aangesloten. Over een aantal jaren krijgen ook woningeigenaren de mogelijkheid om aan te sluiten op het warmtenet.

Onze duurzame warmtebronnen

Wil je meer weten over de duurzame warmtebronnen die HVC nu en in de toekomst inzet? Bekijk via de rode knop hieronder een overzicht van al onze warmtebronnen.