Bedrijfsleider staat met veiligheidskleding aan voor een compostberg met compost in zijn hand

Wij hebben jouw hulp nodig voor schonere compost

Onze groene energiefabriek maakt groen gas en compost van gft. Met groen gas kunnen we koken, huizen verwarmen en auto’s laten rijden. Met compost bewerken tuinders en boeren hun grond. Daarom is het belangrijk dat er geen dingen bij het gft worden gegooid die er niet in horen. Help jij mee aan schonere compost?

Maandag 27 mei 2019

Wat er niet in gaat hoeft er niet uit

André staat voor een enorme berg en pakt een hand compost. “Kijk dan, prachtige compost, gemaakt van het gft en de etensresten van onze inwoners. Maar we kunnen niet uitsluiten dat er soms een klein stukje plastic of glas in zit. Dat willen we natuurlijk niet. We doen er alles aan om het eruit te halen. Maar als mensen thuis goed opletten met wat ze in de gft-bak gooien, hoeft het er helemaal niet in te zitten.” André Bout, bedrijfsleider bij de compostering in Purmerend en Middenmeer. Op deze locaties verwerken we jouw etensresten en tuinafval tot compost en groen gas. 

Aardappelschilmesje kwijt

“In onze installaties schudden, zeven, hakken en malen we alle etensresten en tuinafval. Zo vissen wij bijvoorbeeld tientallen aardappelschilmesjes uit het gft. Want je bent niet de eerste waarbij het mesje per ongeluk in de bak belandt. Maar er belanden ook plastic zakjes of glazen potjes in het gft. Bijna alles kunnen we er gelukkig uithalen, maar glas en plastic moet echt in een andere bak. In de gft-bak horen alleen groente, fruit, tuinafval en etensresten. Geen plastic bakjes of zakjes. Als dat lukt zijn wij in staat om hele mooie keurcompost te maken zonder vervuiling.” aldus André.

Download de HVC-app

Soms is het lastig te bepalen waar je een bepaald product weggooit. Check dan de afvalwijzer in de HVC-app. In deze afvalwijzer kan je ruim 1000 producten opzoeken en nakijken waar ze weggegooid moeten worden. 

Gerelateerd nieuws